Strujni udar gasi živinarsku proizvodnju

SARAJEVO, TEŠANJ – Ukoliko dođe do enormnog povećanja cijene električne energije u BiH, domaći živinari moraće, kako najavljuju, da obustave proizvodnju i snabdijevanje tržišta svojim proizvodima.

Naime, kako kažu, veliki dio ovih preduzeća biće prinuđen da smanji proizvodnju, što će dovesti do nedostatka pilećeg mesa i  konzumnih jaja na tržištu. Upozoravaju da će se sve to odraziti i na cijenu ovih proizvoda, koja će morati da raste, a veći ceh će platiti  potrošači.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća „Agreks“ iz Donjeg Žabara, ističe za „Nezavisne novine“ da će od 1. januara naredne godine električna energija u Srpskoj za ovu oblast poskupjeti od 72 odsto pa naviše, dok će u FBiH to biti i do 300 odsto.

„Koordinacioni odbor živinara BiH zaključio je da je to enorman udar na poslovanje naših preduzeća, pored ogromnih troškova i problema koji su posljedica pandemije, a prije svega poskupljenja stočne hrane od 50 do 80 odsto. Tako da će većina naših firmi ozbiljno smanjiti proizvodnju, dok će se neke čak ugasiti“, kazao je Miličić.

Kako je rekao, procjenjuju da će doći i do otpuštanja ozbiljnog broja radnika.

„Sigurno je da će doći i do nedostatka pilećeg mesa i prerađevina, te konzumnih jaja na tržištu u Srpskoj, ali i čitavoj BiH“, pojasnio je Miličić.

Dodao je da su proizvođači konzumnih jaja ove godine radili u minusu.

„Može se očekivati da ovo što se sada dešava dovede do toga da u narednom periodu dođe do većih cijena ovih proizvoda“, zaključio je Miličić. 

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara, živinara BiH i izvršni direktor kompanije „Madi“ iz Tešnja, u razgovoru za „Nezavisne novine“ kazao je da je situacija više nego ozbiljna.

„Nevjerovatno je da neko može izaći s prijedlogom poskupljenja za 300 odsto. Ne može se poskupljenje električne energije prenijeti na krajnji proizvod, jer bi to bilo enormno poskupljenje u ovakvoj situaciji gdje je skoro sve previše poskupjelo“, kazao  je Jabandžić.

Kako je rekao, dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH s povećanim cijenama električne energije i do 300 odsto u živinarskom sektoru samo još dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje nastalu kao posljedica pandemije i enormnog povećanja cijena gotove stočne hrane, kao i svih ostalih inputa u proizvodnji.

„Mi smo uputili apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da zaštite domaću proizvodnju i time spasu najmanje 20.000 radnih mjesta“, kazao je Jabandžić.

Dodao je da se u svim firmama u ovom sektoru povećanje cijene električne energije mjeri u stotinama hiljada maraka pa do nekoliko miliona maraka na godišnjem nivou, tako da povećanje, kako kaže, smatraju apsolutno neopravdanim i neprihvatljivim.

„Konkretno, ‘Madi’ će morati da plati 2,2 miliona KM više na godišnjem nivou“, zaključio je Jabandžić.

Bh. živinari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.