Za stanje u BiH kriv Incko, OHR izvor problema

– Svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmjenama Krivičnog zakona znatno je pokvario unutrašnju političku klimu i bivši visoki predstavnik Valentin Incko. Apsolutno je neozbiljno dopustiti ovakvu provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posljedice haosa koji je uslijedio, kaže za Oslobođenje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Odgovarajući na pitanja da li favorizuje jednu stranu u BiH,Lavrov je rekao da ne može da se složi sa tezom da inicijative člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika predstavljaju prijetnju miru.

„Ne dijelim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim. Rusija, kao jedna od država garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obavezama i pomno prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini. Reći ću iskreno, zabrinuti smo zbog neviđenog pada nivoa međuetničkog dijaloga i povjerenja u zemlji tokom cijelog postkonfliktnog perioda“, kazao je on.

Prema našem mišljenju, kaže, to je vezano za intenziviranje vanjski podržanih pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta.

„Takva politika je izuzetno opasna po stanje u zemlji, regionu i Evropi u cjelini. Na ovo upozoravamo i partnere unutar Bosne i Hercegovine i vanjske igrače“. kazao je Lavrov.

On je svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmjenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutrašnju političku klimu i bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

„Apsolutno je neozbiljno dopustiti ovakvu provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posljedice haosa koji je uslijedio. Međutim, ovo je još jednom pokazalo da je institucija vanjskog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevaziđena već se pretvorila u izvor problema. Davno je sazrela potreba da se ona likvidira te da se suverena Bosna i Hercegovina oslobodi od pretjeranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode“, naveo je Lavrov u intervjuu Oslobođenju.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.