Orban: Mađarska daje 100 miliona evra pomoći Srpskoj

Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj sklopu, kako je kazao, mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za finansiranje malih i srednjih poduzeća u zemlji.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je da će blokirati sve poteze Evropske unije da sankcioniše režim Milorada Dodika zbog njegovih planova i rekao da će Mađarska dati 100 miliona evra pomoći Republici Srpskoj.

Orban je ovo kazao odgovarajući na pitanje novinara BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, rijetkoj prilici da se mađarskom lideru postave kritička pitanja, piše Balkan Insight.

Orban je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i pozvao novu njemačku vladu da integrira regiju u Evropsku uniju umjesto da je kazni, što bi, kako je kazao, moglo dovesti do još većih problema.

Orban je dao punu podršku Miloradu Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi „egzorcizam Dodika“, koji je više puta prijetio odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

„Dopustite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku“, rekao je.

Odgovarajući na BIRN-ovo pitanje, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj sklopu, kako je kazao, mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za finansiranje malih i srednjih poduzeća u zemlji.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.