Nešić: Ni Dodik nas NIJE BACIO NA KOLJENA, pa neće ni opozicija

Izgubili smo na izborima u Prijedoru jer nije bilo opozicione sinergije. To se vidi u dva momenta. Jedan je niska izlaznost, a drugi činjenica da su na biračkim mjestima, koja su bili ključna, falili glasovi ostatka opozicije.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže predsjednik DNS, Nenad Nešić, govoreći o tome da li je urađena analiza koja bi pokazala zbog čega je opozicioni kandidat za gradonačelnika Prijedora, Goran Predojević, ubjedljivo poražen od kandidata SNSD Slobodana Javora, iako su svi u opoziciji najavljivali pobjedu.

– Mi smo sa naše strane odmah pristupili analizi i preuzeli svoj dio odgovornosti, čestitali pobjednicima i idemo dalje – kaže Nešić.

Da li ste iznenađeni razvojem situacije u opoziciji? Čini se da je Prijedor otvorio više problema u drugim partijama nego u samom DNS?

Ne znam koliko je za vas ovo ekskluziva, ali sve što se dešava u opoziciji dogodilo bi se i da je Goran pobijedio. Već dugo traju problemi u strujama širom opozicije. Jedno vrijeme, bar pola godine, oni su stavljeni u drugi plan tako što je fokus prebacivan na napade na DNS i mene. DNS je, što možete vidjeti i iz izjava, iz ovoga izašao još povezaniji i jači kao i svaki dobar i snažan tim. Ostali imaju poslove kojim smo se mi pozabavili kad smo donijeli odluku da izađemo iz vlasti.

Koalicionim parterima ste dali rok do kraja godine da se izjasne o vašem prijedlogu da formirate zajedničke poslaničke liste. Šta će se desiti nakon toga?

Vidio sam u kampanji u Prijedoru da dalje ne možemo na isti način, kako su neki navikli, više od 15 godina. I pripremili smo i poslali naš prijedlog za koji sam uvjeren da nas može stabilizovati, dovesti nas u istu ravan sa SNSD i organizaciono i politički i povesti nas na put ka pobjedi. Na drugim opozicionim kolegama je da se izjasne. Ako žele na stari način, onda on pretpostavlja pojedinačne stranačke interese, pa sve ostalo. U redu, ako je to ideja od početka, neka nam kažu da znamo i mi ćemo se boriti za promjene kroz što bolji samostalni rezultat DNS.

Postoji li način da se riješe problemi ili svjedočimo kraju opozicionog formata koji znamo 12 mjeseci? Da li postoji mogućnost da DNS dalje nastavi sam?

Zavisi od odgovora. Znate, ja nisam odgovarao na napade koji traju mjesecima zato što ne mislim ni da Republika Srpska, ni opozicija ni istina ni akcija pripadaju samo meni. I poštujem svakoga ko je u toj borbi neophodan. Sa opozicijom je vrlo prosto – recite ljudi, vi koji mislite da možete sve sami, da li vam treba DNS ili ne. I znajte, nas ni Dodik nije uspio baciti na kolena, pa nećete ni vi.

Ako ipak ostanete zajedno, šta treba da bude ključno pri odabiru zajedničkih kandidata za pojedinačne funkcije – rejting ili zadovoljenje apetita svake stranke?

Dogovor prije svega mora imati jedinstvenu političku, društvenu i ekonomsku platformu. Ljudi neće glasati protiv Dodika i za mržnju, nego za sebe i svoje porodice. Moramo se oko toga dogovoriti, prije svega. Ne možemo sa četiri platforme među ljude. Drugo, mi ne možemo Dodika mijenjati novim Dodikom. Dakle, potreban je dogovor o podjeli odgovornosti kako bi radili kao tim, jedni druge podsticali i kontrolisali na ključnim pozicijama koje ljudima mijenjaju život.

Zašto vas neki i dalje ne prihvataju kao ravnopravnog “saborca” u opoziciji? Tu prije svih mislim na Nebojšu Vukanovića, Jelenu Trivić i Maju Dragojević Stojić?

To su pitanja za njih lično. U odgovorima i napadima koje su imali ka DNS i meni ja vidim da oni misle da su već pobijedili i da je ostalo da se riješe svojih saboraca u opoziciji, pa čak i u strankama, i da će tako doći do nekih pozicija. Tako se, gospodo, nigdje ne stiže. Možda dobijete koji pregled na mrežama i nastavak pogleda na sjednice Skupštine iz opozicionih fotelja.

VUKANOVIĆ ZASLIJEPLJEN NEGATIVNIM EMOCIJAMA

Kako komentatišete to što je Nebojša Vukanović objavio dokumente Tužilaštva BiH u kojima vas poziva u svojstvu svjedoka?

Objavio sam ih ja. Prije njega. Objavili ste i vi u 13 časova istog dana i 24 sata prije njega. On je samo zaslijepljen negativnim emocijama i pravilo mu je da prvo zamisli neku pokvarenost, a onda zaboravi da mu za njih trebaju neki dokazi. Zato i gubi na sudovima. Možda će nešto naučiti, pa nećemo zbog njega izgubiti izbore.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.