Šmit: Dodiku je hitno potreban novac, radim na tome da to bude pod strogim uslovima

– Znam da Dodiku hitno treba novac. S MMF-om, Svjetskom bankom, EBRD-om uspješno radim na tome da Dodik novac dobije samo pod strogim uslovima – naglasio je.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je u intervjuu za njemački Suddeutsche Zeitung da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH.Kazao je da je njegov zadatak da pritiskom i ukazivanjem to promijeni.

– Ako ne dođe do promjene ovakve politike, međunarodna zajednica mora djelovati prije nego što dođe do raspada BiH. Na raspolaganju su mi Bonska ovlaštenja koje uključuju i smjenu političara koji krše Dejton. Ali, iz najubojitijeg topa ne smijemo pucati sve dok postoje druga sredstva – rekao je visoki predstavnik u BiH, te naglasio da se međunarodna zajednica „tek sada počinje baviti Bosnom i Hercegovinom“

– Greška je vjerovati da na zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima – dodao je on.

Šmit je istakao da je PIK na sjednici 7. i 8. decembra potvrdio da će svako kršenje Dejtonskog sporazuma imati posljedice, ali da se trenutno još vode razgovori s Dodikom.

– Znam da Dodiku hitno treba novac. S MMF-om, Svjetskom bankom, EBRD-om uspješno radim na tome da Dodik novac dobije samo pod strogim uslovima – naglasio je.

Izvor: Faktor

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.