Milanović: Razumijem Dodikovo ponašanje, ima posla sa profesionalni lažovima

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je u današnjoj izjavi nastavio sa poprilično uvredljivom retorikom prema Bosni i Hercegovini navodeći da je „namjerno pokvareno izvrtanje onoga što je rekao dovelo do ovoga“ te dodajući da on ne može biti prijatelj sa svakim.

“To je prije svega unitaristička klika iz Sarajeva, bosansko-unitaristička koja se prodaje za neke velike civilnjake i dobroljube, ako treba s njima biti u sukobu ja ću biti. To znači da se ne mogu razdragano šetati po Baščaršiji, ali preživjet ću i bez toga”, naveo je Milanović.

Na poteze Narodne skupštine Republike Srpske i prebacivanje nadležnosti državnih institucija sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo entiteta Republika Srpska, Milanović je konstatovao da Milorad Dodik provocira zato što mu “gaze po prstima sve vrijeme”.

“Razumijem to ponašanje, ne potičem ga svakako, ali realno šta može Dodik, ne može ništa, nema dvije duge cijevi čovjek, što je dobro u ovakvoj situaciji. Realno on ih provocira, ali ima posla s ljudima koji su profesionalni lažovi i kojima ništa nije sveto. Dakle, oni bi pokrali cijelu jednu političku zajednicu, a to su bh. Hrvati i to tako neće ići. Danas je ovdje trebao biti vojni izaslanik BiH, dakle, pobjegao je, ne bih ja to inače primijetio. Ne znam kako se gospodin zove, ali kome on odgovara – Sarajevu, drugom Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru? Nije me to lično povrijedilo, ali to sigurno nije napravio po nalogu Dodika i Čovića”, naglasio je Milanović.

Novinar ga je upitao da li misli da Hrvatima u BiH ovakve izjave pomažu?

“Mislim da im pomaže jer će u suprotnom biti prepušteni stihiji. I mislim da hrvatska vlada i neki ljudi u njoj ignorišu svoj posao i to što im stoji na raspolaganju, a to su sve diplomatske i političke mjere u borbi za nešto što je prije svega interes Hrvatske, a tek onda Hrvata u BiH. I ko god ih sada vodi (Hrvate op.a.), mislim da je Dragan Čović i s njim sarađujem. Mislim da odnos onih koji to trenutno mogu, a to je unitaristička klika iz Sarajeva koja razara BiH. BiH bez Hrvata ne postoji, najmanji su, ali su oni upravo taj supstrat ili jezičak na vagi koji je važan za opstanak BiH za koji se zalažem i ne dovodim u pitanje već 20 godina. I ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, popravljača, moralnih kamatara ne voli – super”, istakao je Milanović.

Rekao je da premijer Hrvatske Andrej Plenković nije pogriješio što je posjetio Sarajevo, ali jeste u tome što svjesno nije iskoristio instrument koji Hrvatskoj stoji na raspolaganju u Briselu.

“A to je blokada jedne bezobrazne deklaracije, odnosno, zaključaka koji su doneseni protivno hrvatskim početnim pozicijama, a kada to kažem, ja ne mislim da sve ono što Hrvatska predloži mora biti usvojeno, ali vrlo rijetko je Hrvatska za nešto zainteresovana u Briselu. To je ovaj slučaj, nije svaki dan, praktično nikada. I onda se pokoriš mišljenju jedne Nizozemske, države koja bi se trebala maknuti 100 kilometara od BiH čija je vojska pružila svom koljaču priliku da ubije 6.000 ljudi  i tome se Plenković ne usuđuje suprotstaviti. To nije stvar hrabrosti, već je očito riječ o kalkulaciji”, poručio je Milanović ali i ovom izjavom minimizirajući genocid počinjen u Srebrenici u kojem nije ubijeno 6000 već više od 8000 ljudi.

Optužio je medije u BiH da izvještavaju pristrasno kao po “uputstvima visokog predstavnika”.

“Kolonijalnog upravitelja koji donosi zakone koje onda Skupštine BiH želi promijeniti u formi i onda nasankaju i Dodika i Čovića kao balavce, prevare ih, jer su to profesionalni lažovi i onda ispada da se žele napucavati sa pojmom Srebrenice što je laž”, zaključio je Milanović.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske je jučer trebao doći u Bosnu i Hercegovinu, ali je u posljednjem trenutku otkazao posjetu Novoj Biloj iz “sigurnosnih razloga”.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.