Zabrana pečenja rakije gasi sela u Srpskoj i FBiH

Proizvođači rakije iz Republike Srpske i Federacije BiH izražavaju zabrinutost zbog namjere vlasti BiH da primijeni direktivu Evropske unije po kojoj se ograničava proizvodnja rakije na 50 litara po domaćinstvu. Poljoprivrednici negoduju i navode da se radi o još jednom udaru na domaću proizvodnju, ali i tradiciju.

Zakoni Evropske unije su jasni – proizvodnja 50 litara alkoholnog pića po domaćinstvu i tačka. Nema više. Da li će i Bosna i Hercegovina ići tim putem?

„Ovi svjetski moćnici idu na globalizaciju. Vodi se računa da samo pojedine grupe ljudi drže monopol nad alkoholom. Uništava se tradicija vjekovna, jer seljak nije imao ni stručnjake, niti su mu trebale pločice u objektima kada pravi vino, kada pravi rakiju, ali je imao kvalitet koji je u Evropi bio jedan od jačih kvaliteta“, kaže Zoran Papić iz sela Trševine kod Višegrada.

To je udar na seljaka koji je vijekovima nosio na svojim leđima ovu granu privrede, kažu poljoprivrednici.

„Lično sad da vam kažem da imam 3-4.000 litara stare rakije kod sebe i svake godine rodi voće i dopunim sa 2.000 litara i to ide za poklone, za svadbe, imamo razne manifestacije gdje nam je potrebna veća količina alkohola, mi smo navikli na to. Ako nam to urade, mi ćemo dići ruke od sela, mi ćemo dići ruke od proizvodnje. Nećemo da palimo kazan za 50 litara rakije“, jasan je Papić.

„Pa šta da mi se desi radost, pa ne daj Bože i ono drugo, pa treba mi više nego 50 litara. Znači, on nama naš običaj hoće da ugasi“, dodaje Miloš Petrović, poljoprivrednk iz Broca kod Bijeljine.

Dok u Republici Srpskoj se još ćuti o novim evropskim direktivama, federalne vlasti ubrzano spremaju novi zakon. Ivo Šimunović iz sela Šibenica kod Jajca kaže da su dovedeni pred svršen čin.

Kako kaže, uložio je sopstvenih sredstava oko 180.000 KM u voćnjak sa 1.300 stabala kruške, jabuke i šljive, i šta sad, kako se uklopiti u evropska pravila i registrovati se za veću proizvodnju.

„Vjerujem da će to imati velike posljedice. Vjerujem da je nama na ovom prostoru bitno i potrebno da nam znastvena zajednica iz oblasti poljoprivrede posebno u oblasti destiliranja alkohola pomogne u tome“, navodi Šimunović.

Iz Direkcije za evropske integracije pojašnjavaju da se Bosna i Hercegovina preuzimanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala na usklađivanje sa EU propisima.

„A i ovi političari što rade, treba malo drugačije da rade, malo šire. Oni se mjere po Evropskoj uniji u nekim stvarima, a u nekim u kojim bi trebali, tu se ne mjere. Daj nam život njihov, kad hoćeš njihov standard“, napominje Petrović.

Naši sagovornici kažu da razumiju potrebu usklađivanja, ali im nije jasno zašto se kreće od repa, a ne od glave, te zašto je rakija prioritet u odnosu na goruća pitanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.