VUKOVI

Imam dobrog i dragog prijatelja, pastir, ima stado od preko 1000 ovaca.

Nije on običan pastir, fakultet završio, bio svjetski poznat maneken, mudar i pametan momak, još kao dijete znali su stariji ljudi u njegovom Podveležju dolaziti kod njega po savjete. I poslušali bi ga bez pogovora, jer on nije griješio.

Njegova odluka da napusti svijet podijuma, kamera, svjetskih destinacija, pa i ekonomije za koju se studirajući pripremao i od svoje zarade kupi veliko stado ovaca, zemlju i potrebne objekte, pokazala se zapravo daleko dalekovidnijim i korisnijim od svih poslova koje je u životu radio, a poziv pastira najbolji i duši i vjeri koju svim srcem ispovijeda.

Mnogo smo razgovarali, volim njegove mudre kratke priče, mnoge sam pretočila u svoje knjige. Jednom ga pitam kako se bori protiv napada vukova, kojih sigurno ima dok je sa ogromnim stadom u planini. Začudio me i oduševio njegov odgovor.

– Vukovi su ti kao i ljudi, ako znaš šablon ljudskog ponašanja, poznaješ i vučje. Rijetko će samac vuk napasti stado, ili je očajno gladan ili lud, a glavu će izgubiti to je gotovo sigurno. Vukovi napadaju u čoporu.

Prvo idu mladi, a stariji se dovlače iza njih i kevću natjerujući ih u prve redove. Makar koliko izgledali napasni i opasni, te mlade je lako zastrašiti, nekada ne moram ni pucati, samo zaalaučem i oni se razbježe. Mladi, snažni, bolje trpe glad, znaju da će lako takvi snažni naći manje opasan plijen. A kad se oni razbježe, ostanu ovi stari vukovi.

Oni napadaju smrtomice, jer znaju da je tu i tada zadnja prilika da zaoklju, krvi se napiju i nažderu, nemaju oni ni snage ni vremena tražiti lakšeg plijena. Ne bježe na arlaukanje, e na njih se mora zapucati. I pucam, a oni opet nasrću dok im ne dođem glave. E, to ti ga dođe kao prirodni odabir u prirodi.

Vučja vremena zavladala u ovoj našoj zemlji. Mladi nam se raštrkali po svijetu, a ovi matori gladni, pohlepni ostali, pa nasrću i grabe zadnju priliku da se okrve, da se nažderu, jer druge prilike neće imati, pocrkaće uresom vremena.

Piše: MIRJANA KAPETANOVIĆ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.