Vučić: Ako moram, mogu i da kopam ugalj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je danas da je gotovo nemoguće da energetski sektor opet iznenade veliki kvarovi i procenio da će zima proći bez velikih problema.

Vučić je tokom posete Termoelektrani Kostolac rekao da danas ima kvarova na svega 500 priključaka, da svi imaju struju i da je obezbeđeno stabilno snabdevanje uz istu cenu električne energije koja je jedna od najnižih u Evropi.

Narode, gotovo je nemoguće da nas bilo šta iznenadi i i da imamo prestanak sistema i da se veliki kvarovi dogode, izdržaćemo i ovu zimu bez značajnih problema i obezbediti da i naše fabrike imaju struju i da proizvode novu vrednost za našu zemlju„, poručio je Vučić.

Zahvalio je rudarima koji su na kopovima juče iskopali 34.000 tona i prebacili normu za 13 odsto. 

Juče je potrošnja bila 116.830 megavat sati, mi smo proizveli oko 99.000, ostalo smo uvezli. Pre nekoliko dana imali smo samo 70.000″, rekao je Vučić i dodao da su radni dani problem jer industrija odlično radi. 

Objasnio je da u TENT-u trenutno radi sedam od osam blokova, ali ne punom snagom „jer se to djubre i blato zadržalo“, pa se dodaje mazut, a nedostatak mazuta se rešava sa Iranom i Azejrbedžanom. Vučić je najavio da će iz Kostolca svakog dana u Obrenovac biti poslato 3.000 tona kvalitetnijeg uglja, kako bi se osnažili kapaciteti. 

Predsednik je najavio da će novi blok B3 snage 350 megavata, čija gradnja je u toku, biti završen za godinu i po dana i proizvoditi između 4.000 i 5.000 megavat sati dnevno. To će, kako je ocenio, posle višegodišnjeg izostanka investicija u nove energetske kapacitete, značajno ojačati elektroenergetski sistem krajem 2023. ili početkom 2024. godine kada taj blok bude pušten u pogon. Energetika je jedno od ključnih pitanja sadašnjosti i zato je predsedniku posao da obiđe Kostolac i rudare, istakao je Vučić. 

Ja da iskopam danas ugalj, ako bih morao mogu, ali služilo bi samo u marketinške svrhe. Došao sam da ohrabrim i podržim ljude koji rade ovde„, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje koja je svrha njegove posete i da li je u svetlu energetske krize bilo potrebno da se on uključi kako bi se kriza prevazišla. 

Rekao je da ne može da bude stručan za fudbal, košarku, pozorište, bioskope i termoelektrane, ali je posao predsednika da bude uz svoj narod, svoje rudare kada im je najteže, kada se vodi neprimerena kampanja protiv njih. Pozvao je rudare da pokušaju da svakog dana prekorače svoju normu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.