Pao dogovor: Gradi se najveća fabrika za preradu litijuma u Evropi

Švedski proizvođač baterija Nortvolt izgradiće sa portugalskom firmom Galp energija fabriku za preradu litijuma, prenosi Rojters.

Investicija je procjenjena na oko 700 miliona evra i odgovor je na rast tražnje za litijum-jonskim baterijama za pogon električnih vozila.

Zajedničko preduzeće Aurora (u vlasništvu 50/50 posto) upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum-hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je danas švedska kompanija.

Nortvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen, saopštio je da će fabrika u Portugalu biti najveća na evropskom kontinentu i da će početi komercijalni rad 2026. godine.

Procjenjuje se da će biti otvoreno 1.500 radnih mjesta, a odluka o lokaciji fabrike i konačan iznos investicija još nisu precizirani.

„Zajedničko preduzeće trenutno sprovodi tehničke i ekonomske studije i razmatra nekoliko mogućih lokacija“, naveli su iz Nortvolta u saopštenju.

I dok je Kina i dalje dom za 80% globalne proizvodnje litijum-jonskih ćelija, Nortvolt ima cilj da preuzme velike azijske igrače kao što su CATL i LG Chem.

„Proširenje novog evropskog lanca vrijednosti uključivanjem sirovina od presudne je važnosti“, rekao je saosnivač Nortvolta Paolo Čeruti.

Više od polovine svetskog litijuma se koristi za pravljenje punjivih baterija koje se, između ostalog, koriste i u mobilnim telefonima i laptopovima.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.