Briljantna Vlada RS: Lukač, Vidovićeva i Rajčević oduševili revizore

BANJALUKA – Gotovo sva ministarstva u Vladi Republike Srpske su, ako je suditi prema izvještajima republičkih revizora, na nezakonit način zapošljavala službenike i namještenike, ali uprkos tome od 16 ministarstava njih čak 12 je dobilo pozitivno mišljenje za usklađenost, ali i o finansijskim izvještajima.

12 „veličanstvenih“ ministara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čijem je čelu Boris Pašalić, dobilo je od revizora pozitivno mišljenje po oba osnova, iako su zaključivali ugovore o djelu za poslove koji su iz djelatnosti Ministarstva, što nije u skladu sa Zakonom o radu RS.

Osim Pašalića, obje pozitivne ocjene dobila je i Zora Vidović koja je na čelu Ministarstva finansija RS, iako je sa više izvršilaca zaključila ugovor na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjesedci, bez javnog oglašavanja, čime se ogriješila o Zakon o državnim službenicima RS. 

Pored toga, Vidovićeva je sprovodila različite nabavke mimo Zakon o javnim nabavkama BiH.

Oba pozitivna mišljenja dobilo je i Ministarstvo trgovine i turizma RS, na čijem je čelu Suzana Gašić, i to je jedno od rijetkih Ministarstava koje prema nalazima revizora nije imalo problema sa zapošljavanjem, ali je zato imala nepravilnosti prilikom nabavke dnevne štampe i procijeniteljskih usluga.

Ni Srđan Rajčević, koji je na čelu Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, nije imao problem sa zapošljavanjem, ali ni sa javnim nabavkama. Njemu je revizor zamjerio što Ministarstvu finansija RS uz budžetski zahtjev nije dostavio nacrt kadrovskog plana. I ovo Ministarstvo je dobilo oba pozitivna mišljenja. 

Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS je lani prvih pola godine rukovodila Lejla Rešić, nakon čega je zamijenila Senka Jujić, tako da su obje zaslužne za pozitivna mišljenja od revizora. Tom Ministarstvu je zamjerano što popis imovine i obaveza nije u skladu sa Pravilnikom, te je uočeno da nisu djelovali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Srebrenka Golić, koja je na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, takođe je dobila pozitivna mišljenja. Ona, poput Rajčevića, nije dostavila kadrovski plan istovremeno sa budžetskim zahtjevom.

Dragan Lukač, koji je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nije djelovao u skladu za Zakonom o javnim nabavkama BiH jer procijenjena vrijednost pojedinih nabavki nije bila utvrđena u skladu sa Zakonom, ali je uprkos tome dobio obje pozitivne ocjene.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS, na čelu sa Petrom Đokićem, zaključivalo je ugovore o djelu za poslove koji su sistematizovani što nije u skladu sa Zakonom o radu, takođe su zabilježene i nepravilnosti prilikom popunjavanja putnih naloga, kršen je Zakon o javnim nabavkama, a ni oni nisu dostavili nacrt kadrovskog plana.

Natalija Trivić, koja rukovodi Ministarstvom prosvjete i kulture RS, angažovala je savjetnika ministra na sistematizovano radno mjesto bez zasnivanja radnog odnosa što nije u skladu sa Zakonom o radu. Ipak, revizori su smatrali da treba da dobije oba pozitivna mišljenja.

Na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS prošle godine, kada je vršena pomenuta revizija, bio je Đorđe Popović i za kratko vrijeme, prije nego ga je na tom mjestu početkom ove godine zamijenio Nedeljko Ćorić, uspio je zaraditi oba pozitivna mišljenja od revizora. Ipak, sa osobom koja je angažovana na poslovima vozača ministra zaključen je ugovor na određeno za vrijeme trajanja mandata ministra, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Takođe, popis imovine nije vršen u skladu sa pravilnikom. Kršen je i Zakon o javnim nabavkama. 

I Anton Kasipović, koji rukovodi Ministarstvom pravde RS, dobio je oba pozitivna mišljenja, iako je i on imao probleme sa zapošljavanjem koje nije vršeno u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS, a kršen je i Zakon o javnim nabavkama. Ni Kasipović nije na vrijeme dostavio Nacrt kadrovskog plana. 

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, na čijem je čelu Zlatan Klokić, je takođe među odličnim učenicima, te je i on zaradio oba pozitivna mišljenja iako nije zapošljavao u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS.

Šeraniću i Davidovićevoj „prolazne ocjene“ 

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, na čijem je čelu Sonja Davidović, dobilo je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, dok je za usklađenost dobila mišljenje s rezervom.

Davidovićeva je prije otvaranja ponuda otkazala dva konkurentska postupka, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe dodjela grantova sportskim organizacijama nije vršena u skladu sa interno definisanim pravilima u dijelu ocjenjivanja projekta prema definisanim kriterijumima i nadzora nad dodijeljenim sredstvima.

Njenog kolegu iz Vlade Alena Šeranića, koji rukovodi Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, zadesila je obrnuta sudbina te je za usklađenost dobio pozitivno mišljenje, dok je mišljenje s rezervom dobio o finansijskim izvještajima. 

To Ministarstvo sprovodilo je javne nabavke mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, a izdatke za nabavku vakcina su knjižili kao grantove.

Milunović i Petričević „najlošiji đaci“

Duško Milunović, koji je na čelu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, dobio je oba mišljenja s rezervom i to zato što je rashode obračunskog karaktera precijenio za čak 17,1 milion KM, tekuće doznake za borački dodatak potcijenio za 9,9 miliona KM, tekuće doznake za odlikovane borce za 3,6 milona KM, otpremnine za 732.547 KM i transfer FZO za zdravstvenu zaštitu boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata za 2,8 miliona KM.

Osim toga, ugovori o djelu zaključivani su za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost Ministarstva, dok za nabavke roba i usluga u iznosu od najmanje 186.606 KM nisu uopšte provođene javne nabavke.

Oba mišljenja s rezervom dobilo je i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, kojim rukovodi Vjekoslav Petričević, a on je nerealno prikazivao zajmove date privrednicima, protivzakonito sklapao ugovore o djelu, a o zakon se ogriješio i kod isplaćivanja dodataka na platu zaposlenima.

CAPITAL: Bojana Ninković

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.