Srpska se može zadužiti do 611 miliona maraka

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je sinoć Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos sredstava za dugoročno zaduženje Srpske za 2022. godinu.

„Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem ili na međunarodnom finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada“, rekla je ministar finansija Srpske Zora Vidović, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini.

Ona je podsjetila da je na dan 30. septembar 2021. godine ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 6,093 milijarde KM ili 52,5 odsto BDP-a.

Vidovićeva je rekla na tom planu da je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 5,014 milijardi KM ili 43,2 odsto BDP-a, što, kako kaže, pokazuje da se Srpska kreće u zakonskim okvirima po pitanjima obje vrste duga.

„Obezbjeđivanjem sredstava iz pomenute odluke možemo zatvoriti budžet za 2022. godinu i realizovati sve što smo planirali u tom periodu“, rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju odluke se navodi da će sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljena za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda. 

Zora Vidić je kratko saopštila „E, ..bo vas on!“ VIDEO

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.