Njemačka pokrenula aktivnosti na uvođenju sankcija za Republiku Srpsku

Iz Njemačkog ministarstva spoljnih poslova, na konferenciji za novinare, odgovarano je na pitanja o secesionističkim naporima Republike Srpske.

Portparol Chritopher Burgera odgovara je na pitanje novinara na koji način će se Dodiku staviti do znanja koju cijenu mora platiti za svoje secesionističke tendencije, s obzirom da je na samitu EU rečeno da neće biti odluka jer nisu pripremljene sankcije.

– Nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica spoljnih poslova je takođe rekla da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da ćemo mi kao EU dati jasan signal protiv i učiniti takve napore da obezbjedimo da destruktivna politika gospodina Dodika i Republike Srpske ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo Bosne i Hercegovine i na mir iz Dejtona, rekao je on.

Dodao je da je jasno da Njemačka neće davati bilateralnu podršku Republici Srpskoj koja radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava, prenose Vijesti.ba.

– Ali želimo da razgovaramo i o restriktivnim pojedinačnim mjerama Evropske unije u okviru Evropske unije protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje. U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i, na primer, sa SAD i Velikom Britanijom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7.

U tom smislu, ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave. Ministar spoljnih poslova je jasno stavio do znanja šta, s naše tačke gledišta, mora biti cilj ovih razmatranja, odnosno da se stavi jasan znak stop za takve neprihvatljive secesionističke tendencije, naveo je Burger.
 
Izvor: Vijesti.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.