„Kandža“ – nezakonito sredstvo Parking servisa Trebinje

Blokiranje automobila na parkingu „popularnom“ kandžom nezakonita je odluka koju je Grad Trebinje donio još u novembru 2018. godine. Prema navedenoj odluci komunalna policija može blokirati samo automobil koji nije registrovan u BIH, međutim, nerijetko se dešava da „lisice“ završe na točkovima vozila bh. državljana. Od tada brojni građani, ukoliko nisu platili ili im je isteklo vrijeme za parking, „oslobađanje“ svog četvorotočkaša moraju platiti 30km.

Piše: Kosa Zotović

Iz advokatske kancelarije Ivanković-Pikula, potvrdili su za Jadran Trebinje da ovakav način sankcionisanja nije u skladu ni sa Ustavom BIH, ni sa Zakonom o  bezbjednosti saobraćaja RS.

-Automobil  može biti blokiran samo pod uslovom da je vozilo nepropisno parkirano ili da ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, ali  nikako ukoliko je isteklo vrijeme za parkiranje. Ova odluka nije u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, a na kraju krajeva, krši i osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, a to je pravo na imovinu i slobodu kretanja- kaže advokat Dejana Pikula.

Leutar.net „Kandža“ - nezakonito sredstvo Parking servisa Trebinje
Dejana Pikula, advokat

Pikula smatra da ovakvim načinom sprovođenja odluke, koja sama po sebi nije zakonom regulisana, postoji i rizik da lice kome je automobil blokiran, osim prinudne naplate trpi i dodatnu štetu te u toj situaciji ima pravo na materijalno i nematerijalno obeštećenje.

-U ovakvoj situaciji građani bi trebalo da podnesu prijavu policiji i traže pravnu zaštitu na sudu.- zaključuje Pikula.

Direktor JKP „Parking servis“ Marko Miskin kaže da će u narednom periodu težiti ka tome da izaju prekršajne naloge, ali da do tada na snazi ostaje „kandža“. Miskin objašnjava da ovo preduzeće zahvaljujući redovnoj naplati ove godine posluje pozitivno.

-Do Nove godine očekujemo preko 300 000 KM prihoda, što od parkomata, SMS poruka, mjesečnih karata, ručnih karata, kiosk karata i „kandži“, a najveće prihode ostvarujemo od mjesečnih karata fizičkih i pravnih lica- kazao je Miskin.

Leutar.net „Kandža“ - nezakonito sredstvo Parking servisa Trebinje
Marko Miskin, Direktor JKP „Parking servis“

U Gradu Trebinju trenutno je 1 130 obilježenih parking mjesta, a obzirom na ekspanziju stanogradnje taj broj uskoro neće biti dovoljan, u prilog tome govori i činjenica da većina novoizgrađenih stambenih zgrada nema svoj parking prostor ili to mjesto prodaje upravo Gradu Trebinju.

Primjera radi, Skupština Grada Banjaluka problem “kandže” nedavno je riješila tako što vozači koji ne plaćaju kartu za parkiranje, na kućnu adresu dobiju prekršajne naloge u visini od 40 KM, a u slučaju plaćanja u roku od sedam dana navedeni iznos je upola manji.

Izvor: Jadran Trebinje

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.