Višković: Srpska ima najpovoljniji poslovni ambijent

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je u Srpskoj najpovoljniji poslovni ambijent u odnosu na BiH, okruženje i zemlje u Evropi.

„Privredni subjekti u Republici Srpskoj danas plaćaju 40 evra električnu energiju po megavat času, dok je ta cijena u Srbiji 130 evra, u Federaciji BiH 70 evra“, naveo je Višković, obraćajući se poslanicima u završnoj riječi o Prijedlogu programskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godine.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske sve svoje mjere kreirala na tome da dobiju radnici.

„Za vrijeme pandemije virusa korona Vlada je sve mjere kreirala da dobije radnik, a ne da dobije poslodavac. Uplaćivali smo poreze, doprinose, najniže plate radniku na račun. Prelazak sa bruto na neto platu je isključivo jer želimo da 54 miliona KM kojih se odriče budžet dobiju radnici i da ne može niko zloupotrijebiti nijednu marku“, istakao je Višković.

On je rekao da je povećanje neoporezivog dijela plate ponovo išlo na žiro račun radnika, a ne poslodavca.

Višković je dodao da je budžet koji je usvojen za 2021. godinu u odnosu na rebalans budžeta bio manji za 420 miliona KM.

„Mi smo sa tih 420 miliona KM smanjili projektovani deficit u 2021. godini sa 300 miliona KM na 115 miliona KM. Zaduženje budžeta smanjili smo za 200 miliona KM, tako da je zbirno rast rebalansa u odnosu na budžet bio za 220 miliona KM“, pojasnio je Višković.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske u 2022. godini planirala kroz sve benefite u Programu ekonomskih mjera da kroz razne vrste podsticaja i odricanja daje 280 miliona KM, zaključujuči da kada se tom iznosu doda 220 miliona KM iz rebalansa taj iznos je oko pola milijarde KM.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.