Šmit: Može se usloviti svaka uplata koja dolazi u BiH, ne isključujem primjenu bonskih ovlasti

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je na opasnost „prikradajuće disolucije BiH“ i kazao kako je s velikom zahvalnošću propratio izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Bearbock o Miloradu Dodiku.

U opširnom intervjuu za Deutschlandfunk Schmidt se referirao na izjavu Bearbock o potrebi uvođenja sankcija Dodiku i svim onima koji krše Dejtonski sporazum ili novac usmjeravaju u sopstveni džep“.

Kaže i kako sankcije za Schmidta nisu jedini instrument.

„Zamislivo je i da se kondicionira, odnosno uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija“, kaže Schmidt.

Visoki predstvnik kazao je znakovito kako on u ladici ima bonske ovlasti.

„Ja imam ključeve od ladice i ništa ne isključujem“, izjavio je.

Schmidt kaže i kako misli da Amerikanci razrađuju strategiju sa EU i Britancima.

„Oni su generala Peacha, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, imenovali za svog specijalnog opunomoćenika i on bi ovih dana trebao stići u BiH“, izjavio je.

Na pitanje da li Putin vodi geopolitičke igre na Balkanu i kako on vidi posjetu Dodika Kremlju, šef OHR-a u BiH odgovara da je razgovor Putina i Dodika bio veoma kratak, ali da Rusija podržava RS.

Schmidt ukazuje na to kako Dodik vuče poteze i u svjetlu predstojećih izbora, kao i da Rusija svima prodaje energente. Smatra i da je sretna okolnost što Srbija i drugi susjedi nemaju interes u pogledu eskalacije krize.

Na kraju intervjua za njemački radio Deutschlandfunk Schmidt navodi kako je u razgovoru sa savjetnikom za sigurnost američkog predsjednika Jakeom Sullivanom stekao jako dobar utisak i da smatra da se Sjedinjene Američke Države ponovo brinu o BiH.

Izvor: Klix

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.