U Evropi počinje vakcinacija djece. Ovo su pravila po zemljama

U EVROPI uskoro počinje vakcinacija male djece protiv korona virusa. Evropske zemlje najavljuju različite strategije i njihov uspijeh će biti pokazatelj koliko su roditelji spremni da vakcinišu svoju djecu.

Jedan italijanski region šalje klovnove i žonglere u klinike, Francuska i Nemačka imaju za cilj da vakcinišu samo najugroženiju djecu, dok se u Danskoj djeca vakcinišu i prije nego što stignu specijalizovani špricevi i flaše.

Italija uvodi „Dan vakcinacije“, Belgija čeka januar

„Vakcinacija se djeci mora predstaviti kao igra, kao radostan trenutak u kojem mogu da se osjećaju opušteno“, rekao je Alesio D’Amato, glavni zdravstveni zvaničnik italijanske regije Lacija. 15. decembar je proglašen „Danom vakcinacije“ djece u regionu.

Evropska agencija za lijekove (EMA) prošlog mjeseca je odobrila upotrebu niže doze vakcine Pfizer za djecu uzrasta od pet do 11 godina, nakon što je u maju odobrena za starije osobe.

Datum početka vakcinacije djece varira, ali većina zemalja sa procedurom počinje dan-dva nakon dolaska prvih pošiljki vakcina.

Malo je verovatno da će Belgija početi da vakciniše mlađu djecu do početka januara kako bi vlasti mogle da pripreme smjernice.

Ključni korak u borbi protiv pandemije?

Španija, koja je jedna od najvakcinisanijih zemalja na svijetu sa više od 90 odsto vakcinisanih starijih od 12 godina, počeće da vakciniše mlađe od 15. decembra.

Vakcinacija djece i mladih koji nesvesno mogu prenijeti Covid na rizične grupe smatra se jednim od ključnih koraka u borbi protiv pandemije. U Njemačkoj i Holandiji djeca sada čine većinu zaraženih.

Inicijativa za vakcinaciju djece odvija se uporedo sa velikim talasom zaraze u Evropskoj uniji, na koju otpada više od polovine aktivnih slučajeva u svijetu i polovina umrlih.

Oko 27 miliona djece između pet i 11 godina u EU ispunjava uslove za vakcinaciju.

Roditelji zabrinuti za vakcine

Najveći izazov biće pridobiti roditelje.

Prema istraživanju holandskog televizijskog programa Een Vandaag, 42 odsto roditelja djece uzrasta od pet do 11 godina reklo je da ne bi vakcinisalo svoju djecu, a 12 odsto je reklo da verovatno ne bi. Samo 30 odsto holandskih roditelja reklo je da bi sigurno.

Istraživanje italijanske kompanije Noto Sondaggi objavljeno 5. decembra pokazalo je da čak dvije trećine ispitanika podržava vakcinaciju, ali bi samo 40 odsto roditelja vakcinisalo djecu između pet i 11 godina.

Najveći razlog za to je nedostatak podataka o uticaju vakcina na djecu, trećina ispitanika smatra da su djeca manje podložna infekciji, a devet odsto brine o dugoročnim posledicama.

Vakcinacija u SAD počela je prošlog mjeseca, ali nije dala najbolje rezultate. Od 28 miliona djece koja ispunjavaju uslove za vakcinaciju, samo pet miliona je primilo najmanje jednu dozu.

CDC: Nisu prijavljeni slučajevi miokarditisa kod djece

Neki roditelji su zabrinuti zbog prijavljenih slučajeva miokarditisa, rijetke nuspojave kojoj su mladići najpodložniji.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da nisu prijavili nijedan slučaj miokarditisa kod djece između pet i 11 godina.

Pfizer takođe tvrdi da tokom kliničkih ispitivanja nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata vezanih za vakcinu.

„Podaci pokazuju da je vakcina bezbedna i efikasna, a rezultati su veoma slični onima kod starije djece“, rekao je dr Luiđi Greko, pedijatar i regionalni menadžer za obuku u Italijanskom udruženju pedijatara.

Međutim, neke vlade još uvek čekaju više podataka pre nego što počnu da vakcinišu mlađu djecu.

Francuska će vakcinisati samo dvije grupe

U Francuskoj će vakcinacija biti dostupna samo djeci koja imaju višak kilograma i onima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U njemačkoj savetodavnoj komisiji za vakcinaciju STIKO kažu da još ne mogu da daju opštu preporuku za vakcinaciju zbog nedostatka dostupnih podataka.

Preporuka je da se vakcinišu djjeca uzrasta od pet do 11 godina ako već imaju neki zdravstveni problem.

Neki zdravstveni organi ne čekaju pošiljke specijalizovane opreme, već vakcinišu djecu trećinom doze vakcine za odrasle.

U Danskoj je već vakcinisano 49.000 djece

Prvih 9.200 termina vakcinacije ponuđeno je u Beču prošlog mjeseca i svi su rezervisani za nekoliko dana.

Danska je sledila austrijski primer i 28. novembra poručila da nema vremena za gubljenje. Poslije manje od dvije nedelje, čak 49.000 djece uzrasta od pet do 11 godina primilo je prvu dozu vakcine, što čini oko 13 odsto djece u toj starosnoj grupi.

U njemačkoj pokrajini Saksoniji, jednoj od najteže pogođenih novim talasom zaraze, vakcinisana su djeca mlađa od 12 godina.

Prošle nedelje, Franc Knope je krenuo na putovanje od 100 kilometara, od Kemnica do Lajpciga, najvećeg grada u Saksoniji, da vakciniše svoje dvoje djece, od sedam i 11 godina.

„Veoma smo zadovoljni što je sada moguće vakcinisati djecu mlađu od 12 godina“, rekao je on Rojtersu.

Mathilda, koja nije htela da otkrije svoje prezime, došla je u bolnicu sa šestogodišnjom ćerkom Emom.

„Važno je vakcinisati djecu i ponuditi im sigurnost, kao što je slučaj sa odraslima“, rekla je Matilda.

„Capitan Vaccina“

Istovremeno, regionalne vlasti u Italiji smišljaju inovativne načine za zabavu djece dok primaju vakcinu.

U Liguriji su vlasti osmislile superheroja, kapetana Vaccina, koji je nosio lekarsku torbu i bijeli mantil sa velikim „V“ na grudima. On je strip zvezda koji će biti distribuiran po centrima za vakcinaciju.

Izvor: Index.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.