Izmjene u nastavnom planu: Osnovcima u Srpskoj čak 33 NOVA UDŽBENIKA

Đaci u osnovnim školama u Srpskoj, od naredne školske godine, trebalo bi da dobiju 33 nova udžbenika, a najviše izmjena je u sedmom razredu, za čak osam predmeta.

Konkursom, koji je raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, predviđaju se, između ostalog, nove knjige iz srpskog jezika za 2. i 3. razred osnovne škole, te čitanka za đake 8. i 9. razreda.

Učenici u drugom razredu trebalo bi da dobiju i udžbenike za muzičko, predmet „Moja okolina“, te „Digitalni svet“, koji se inače prvi put uči od ove godine, ali bez knjiga.

– Zavod za udžbenike je raspisao konkurs, na šta je saglasnost dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS. U pitanju su novi udžbenici ili adaptacije, tamo gdje je bilo promjena u nastavnom programu- potvrdio je za Srpskainfo direktor Republičkog – predgoškog zavoda Predrag Damjanović.  

Plan je još da osnovci u 4. i 5. razredu dobiju novi udžbenik i radnu svesku iz prirode i društva. Knjiga i radna sveska iz matematike biće izmijenjena u 4, 7. i 8. razredu, knjiga iz istorije u 6. razredu, biologija u 6. i 7, fizika i likovno u sedmom razredu, te hemija za 8. i 9. razred. Novine će pretrpjeti i knjige iz italijanskog i ruskog za starije razrede.

Rok za prijave rukopisa na konkurs je do 4. marta iduće godine.

– Svi rukopisi koji pristignu dostavljaju se na mišljenje RPZ, da li su u skladu sa pravilnikom o pisanju udžbenika, dalje ministarstvo daje  saglasnost i tek onda idu u proceduru. Ukoliko se autori ne jave za određene predmete, moraće se koristiti stari udbženici- pojasnio je Damjanović.

U Srpskoj je od ovog septembra u upotrebi šest novih udžbenika za osnovu školu, četiri za gimnaziju i 10 za srednje stručne škole. Novi udžbenici za osnovce su knjiga i radna sveska iz matematike za treći razred, te čitanka i jezička kultura za šesti razred.

Nova čitanka koristi se i u sedmom razredu, a u osmom i devetom – udžbenik srpski jezik i jezičku kulturu.

„KNJIGE SE ČESTO MIJENJAJU“

Roditelji u Srpskoj primjedbuju da se školski udžbenici često mijenjaju, te da za svako dijete moraju kupovati nove knjige. Direktor RPZ-a Predrag Damjanović tvrdi da to nije tačno. – Udžbenici se ne mijenjaju prečesto, sve je usaglašeno sa ministarstvom, imamo, na primjer, udžbenik iz fizike koji je iz 2004. godine – kaže on.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.