Bjelica: Glasao bih za vraćanje nadležnosti Srpskoj

Dugogodišnji funkcioner SDS-a Milovan Bjelica smatra da je velika šteta što nije uspostavljeno srpsko jedinstvo na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, te ističe da bi, da je imao priliku, sigurno glasao za izvorni Dejtonski mirovni sporazum i pokretanje razgovora o vraćanju nadležnosti Srpskoj.

Bjelica je istakao da je, kada su u pitanju Republika Srpska, njeni i interesi srpskog naroda, potrebno da postoji zajednički stav i nastup svih partija.

„Ne gledam da to budu neke koalicije, posebni savezi, ali da imamo neke zajedničke tačke ispod kojih se ne može ići“, rekao je Srni Bjelica.

Bjelica je dodao da je uvijek zastupao interese Republike Srpske i da se borio za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Treba sve učiniti da se očuva Dejtonski mirovni sporazum, da se imaginarni `Dejton dva` stavi tamo gdje mu je i mjesto, a da se vrate nadležnosti“, istakao je Bjelica.

On je napomenuo da je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je organizovana Bonska konferencija 1997. godine, data mogućnost visokim predstavnicima i dijelu međunarodne zajednice da vrše protivpravno nasilje nad Republikom Srpskom, njenim institucijama i zvaničnicima.

„Tako da imamo iza sebe revizuju Dejtonskog mirovnog sporazuma, htjeli to priznati ili ne, da je već sproveden `Dejton dva` na osnovu nasilja koje su vršili visoki predstavnici u BiH i da su oduzete mnoge nadležnosti Republike Srpske koje je dobila po Dejtonu. Mi se moramo držati Ustava i izvornog Dejtonskog sporazuma“, naglasio je Bjelica.

Bjelica je ukazao da i dalje postoje pokušaji dijela međunarodne zajednice da nastavi sa otimanjem nadležnosti Republici Srpskoj, a tu je i priča o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida koji je bio okidač za poteze koje povlače institucije Republike Srpske.

„Republika Srpska ništa ne traži, osim vraćanja izvornom Dejtonskom sporazumu, da se poštuje Ustav i da se Srpskoj vrate one nadležnosti koje su prisilno prenesene, a nisu verifikovane ustavima Republike Srpske i BiH. Sve treba učiniti da se to rješava političkim i pravnim putem“, istakao je Bjelica.

On je napomenuo da je ranije bila kompaktna međunarodna politička scena da se Republika Srpska razvlasti.

„Sada je sasvim drugačija situacija, ne odlučuje samo Amerika i dio evropskih zemalja o sudbini ni Republike Srpske, ni BiH. Sada imamo određene stavove iz Hrvatske, Srbije, Turske, a posebeno kada su u pitanju rastuće svjetske sile kao što su Rusija i Кina koje su zauzele ispravne stavove i u Savjetu bezbjednosti, a sigurno i Mađarska i dio zemalja u EU“, kaže Bjelica.

On ističe da Republika Srpska ne traži ništa što nije njeno, niti oduzima, nego su ovo potezi da se učvrsti stabilnost u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Deklaracijom je predviđeno da Vlada u saradnji sa predsjednikom Republike pripremi tekst ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. 

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.