Dodik najavio da će narod na referendumu glasati o novom ustavu Srpske

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, obratio se poslanicima Narodne skupštine RS obrazlažući prenos nadležnosti na BiH iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Dodik je rekao da je srpski karakter moguće promijeniti koliko i isušiti okean.

– Ne želim bolji aranžman samo za Srpsku, nego i za BiH. Od suštinskog značaja za BiH i RS je postavljati teška pitanja, jer se suočavamo sa velikim izazovima. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a da će Srpska krenuti ka uzlazu – rekao je Dodik.

On je poručio da se mora omogućiti vraćanje ovlaštenja entitetima, a ne samo njihovo oduzimanje.

– U Srpskoj smo pokrenuli pregled prenosa nadležnosi da bismo dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. BiH ide u pravcu na koji i nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Neka poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti enitetaima. Neće se uvijek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ne treba da odustanemo. Narod će na referenumu, nakon rasprave, odlučiti o novom Ustavu RS – kaže Dodik.

Milorad Dodik je naglasio da je Dejonski sporazum opšti i okvirni, a da je suštinski, provedbeni dio u 11 aneksa, koje je potpisala i Republika Srpska.

On je rekao da je potpisnik bila i tzv. Republika BiH, ali da ona nikada nije imala teritoriju niti je ikada bila međunarodno priznata, nazivajući je “papirnatom reublikom“.

– Njeno postojanje je formalno okončano 14. decembra 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma koji nije uspostavio unutrašnji ustavni ni pravni kontinuitet te Republike. Potpuno je prominjenjen unutrašnji sistem koji se ignoriše skoro 30 godina. Postojaće samo unutrašnji sistem koji je usposatvaljen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, dakle Ustavom – rekao je Dodik.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.