Hrvatska sprema da odlaže radioaktivni otpad na granici BiH

Hrvatska je zvanično počela istraživačke radove na lokaciji nekadašnje kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, planiranoj za budući centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

U Ekspertskom timu BiH kažu da im Hrvatska ne dozvoljava da dođu na Trgovsku goru i učestvuju u istraživanju. Najveću odgovornost u ovom projektu imaju vlasti BiH koje se nisu ozbiljno pozabavile ovim problemom, saglasni su eksperti.

Na Trgovskoj gori, koja je u neposrednoj blizini granice između BiH i Hrvatske, započeli su radovi analiziranja terena, bušenja i geofizičkih radova na planiranoj lokaciji odlaganja radioaktivnog otpada. Ekspertski tim iz BiH izrazio je zabrinutost zbog nemogućnosti učestvovanja u istraživanju. 

„Sama činjenica da su oni počeli radove sa jednom bušotinom koja je najdublja 180 metara, govori da oni ne planiraju samo odlagalište, kao što su rekli za početak skladište 60 godina, odlagalište narednih 250 godina, nego tu se planira i to su naše procjene, deponije nuklearnog otpada koja neće biti samo za Hrvatsku, Sloveniju, nego vjerovatno i za neke druge države, obzirom da je danas prostor za deponovanje nuklearnog otpada najskuplji u svijetu“, ističe Neđo Đurić iz Ekspertskiog tima.

Eksperti ističu da Trgovska gora zahvata jednu trećinu Hrvatske i dvije trećine BiH, međutim sva istraživanja se odnose na teritoriju Hrvatske. Oni upozoravaju da bi moglo doći do katastrofalnih posljedica ukoliko bi se radioaktivni otpad odlagao na toj lokaciji, te pozivaju nadležne institucije i vlast da poduzmu konkretne korake. 

„To je da se u skladu sa tim konvencijama, u skladu sa tim standardima i Konvencijama o vodama i mnogim drugim konvencijama, Hrvatskoj, već je to do sad i upućivano nekakve note, zvanično uputi nota i da se ona jasno i nedvosmisleno i u skladu sa ESPO konvencijom opredijeli i podnese sve one informacije koje su značajne za pogođenu državu, to jest za BiH“, ističe Vitomir Popović iz pravnog tima.

Ukoliko institucije to ne urade, problem se mora riješiti tužbom u Međunarodnom sudu pravde, navode iz pravnog tima. Međutim advokat Aleksandar Janković ističe da ne postoji mogućnost tužbe jer ni Hrvatska ni BiH nisu položole izjavu da u slučaju spora prihvataju nadležnost Međunarodnog suda pravde ili Arbitražu. BiH je na slučaju Trgovska gora pokazala da je neozbiljna država i protivljenje izgradnji 

„Pravni tim koji je formiran zajedno sa Ekspertskim timom od strane Savjeta ministara, do sada nije uradio ništa da se pripremi pravna strategija kojom bi se odgovorilo na ovu već gotovo završenu priču oko toga da će Hrvatska odrediti Čerkezovac kao lokaciju za odlaganje svog dijela nuklearnog otpada iuz nuklearke Krško. Zaista ljuti i zabrinjava sve nas, i ljude i obične ljude i mene kao pravnika, ali prije svega kao roditelja i kao stanovnika Novog Grada, tolika inertnost, tolika indolencija i nemarnost ljudi koji bi trebalo da se brinu o budućnosti ove zemlje“ tvrdi advokat Aleksandar Janković.

Ukoliko bi se realizovalo odlagalište nuklearnog otpada na ovom području, to bi dovelo do nesagledivih posljedica  po život i zdravlje 650.000 stanovnika BiH i Hrvatske. 

„Radi se o trusnom području što su pokazali ovi zemljotresi, radi se o području šumovitom gdje je mogućnost požara, radi se o području gdje su tu pritoke rijeke Une, gdje može alfa, beta zračenje prodrijeti. Oni će reći radimo po najvišim standardima, ali uzeli su firme sve hrvatske da ispituju, sve su na državnom budžetu, prema tome one će uraditi onako kako im se kaže“, navodi bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Na ovom području stanovništvo se u velikoj mjeri bavi poljoprivredom, proizvodnjom zdrave hrane i meda, što neće biti moguće ukoliko u blizini bude nuklearni otpad. Takođe primijetan je i odliv stanovništva sa ovog prostora, a mladi se odlučuju porodicu osnivati dalje od nuklearnog odlagališta.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.