Izrečene disciplinske mjere za 6 đaka iz Nevesinja zbog vršnjačkog nasi…

Zbog počinjenog vršnjačkog nas. u OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja, šest učenika sedmog razreda biće premješteno u područno odjeljenje škole, dok je za tri učenika izrečen ukor direktora, odnosno ukor odjeljenskog vijeća i starješine, potvrđeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja. Ovo su rezultati provedenih disciplinskih postupaka za devet učenika sedmog razreda osnovne škole iz Nevesinja, sa kojima je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kako saznaje Top Portal, šestoro djece prebačeno je u tri različite područne škole.

Direktorica O.Š.  „Risto Proroković“ iz Nevesinja Mara Šaran izjavila nam je da su izrečene  vaspitno disciplinske mjere u skladu sa zakonom, te da je o svemu izvješteno Ministarstvo.

– Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje naslija među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog naslija.

Osnovni cilj svima treba da bude unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog naslija, na način da se osigura adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove – smatra ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Izvor: TopPortal

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.