Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

Buduća njemačka vlada želi od 16. 3. vakcinu protiv koronavirusa da učini obaveznom za zaposlene u bolnicama, domovima za stare i ostalim zdravstvenim ustanovama. To stoji u nacrtu zakona u koji je Rojters u nedelju imao uvid.

Njemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obaveznog vakcinisanja zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i njegovatelja. Međutim, podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila sa porastom broja slučajeva zaraze u četvrtom talasu pandemije.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju da formiraju novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu da predstave novi zakon tokom sljedeće nedelje.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su se oporavili od kovida 19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu vakcinisati.

Budući da Njemačka namjerava da vakciniše 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi takođe dopustio stomatolozima, veterinarima i ljekarima da privremeno provode vakncinisanje nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara produižo privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože mjere ako je potrebno.

(B92/Index.hr) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.