Novo pravilo Evropske unije – ne koristiti reč „Božić“

Da li je najnovija preporuka Brisela udar na hrišćanske temelje kontinenta? Ili tek politička korektnost bez dubljih korena?

„Ne slavi svako hrišćanske praznike. Takve rečenice mogu biti stresne, zato treba govoriti „praznično vreme“, preporučuje se u dokumentu evropske komesarke za ravnopravnost Helene Dali, odnosno priručniku Evropske komisije.

Poručuje se da reč „Božić“ ne treba koristiti ni u jednom kontekstu.

Umesto izraza „krsno ime“ treba koristiti neutralno „prvo ime“. Ne preporučuje se oslovaljavanje sa „dame i gospodo“ i „gospođa“ ili „gospođica“ zbog rodne korektnosti. I sve te preporuke stižu baš uoči rimokatoličkog i pravoslavnog Božića. Usledile su žestoke reakcije pa su preporuke hitro povučene na doradu.

„Kuda ide to jedno ludilo koje je u suštini antihrišćansko vidimo danas i u Evropskoj uniji, ali vidimo i drugde. Mi smo imali slučaj prošle nedelje u Kanadi gde je škola zabranla bivšoj seksualnoj robinji Islamske države da govori o svom iskustvu jer bi, zaboga, ukoliko ona priča o tome šta joj se dešavalo studenti mogli da pomisle da ima nešto pogrešno u islamu“, kazao je istoričar Aleksandar Raković.

Pokušaj inkluzije na platformi multikulturalizma je po priznanju Angele Merkel propao, ali mondijalsti ne odustaju. Politička korektnost i kontrola jezika nova su sredstva za kontrolu ljudskog uma i spečavanje kritičkog mišljenja.

„Nikada se ne zna gde može da izbije neka nova ideološka revolucija. Na Zapadu to može da se dogodi. Oni su uvek imali potencijale za ideoloiške revolucije koje će se suprostviti tim lažnim političkim korektnostima koje u stvari od ljudi treba da naprave smo minione, a minioni videli smo kako izgledaju. To je jedan kolektiv gde čovek ne može da funkcioniše kao slobodno biće nego samo kao deo nekog kolektiva“, objasnio je Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Iskustvo je pokazalo da se kulturni ratovi neminovno preslikavaju i kod nas.

„Oni se preslikavajui sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Mi znamo rod kao gramatičku kategoriju koja nema nikavo uporište u nauci, a onda se ovde nama preko zakona nametnula nama kao kategorija koju treba svi da poštujemo. Vremenom će nam se sve više nametati jer dokle god mi ovde imamo snage koje se zalažu za ulazak u Evropsku uniju one će nužno morati da prate taj antihrišćanski rat koji dolazi odnosno se odigrava u samoj EU“, rekao je Raković.

Sasvim je moguće da će se Srbija jednog dana naći pred izborom, Božić ili Evropska Unija.

Izvor: B92.net

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.