Mičevac – zaboravljeni hercegovački grad

Hercegovina je, između ostalog, poznata po brojnim utvrđenjima od kojih je većina danas u stanju propadanja. Nemogućnost da se prepozna važan istorijski značaj spomenika koji datiraju još iz srednjeg vijeka, dovele su do toga da su ta mjesta prepuštena zaboravu i zubu vremena.

Jedan od takvih je Mičevac, srednjovjekovni grad, koji se nalazi na dva kilometra uzvodno od Trebinja, na desnoj obali Trebišnjice. Nalazi se na saobraćajnici Trebinje-Nikšić, s odličnim predispozicijama za posmatranje okoline.

Prema istorijskim izvorima, grad je podigao vojvoda Mičeta, po kome je i dobio ime, a prvi put se spominje u XI vijeku, tačnije 1042. godine, kod dubrovačkog hroničara Lukarija.

Leutar.net Mičevac - zaboravljeni hercegovački grad

„O samom Mičevcu nema puno podataka. Na početku, njegov položaj dosta govori koliko je bio važan ekonomski i trgovački centar i koliko je bio važan za Trebinje, Nikšić i Dubrovnik. Međutim, procvat je doživio u XV vijeku, kada ga preuzima Stjepan Kosača koji tu pravi carinarnicu, što opet navodi od kolikog strateškog značaja je bilo ovo mjesto“, za Hercegovina.info, govori diplomirani istoričar Aleksandar Milošević.

Koliko je Mičevac bio bogat i živ grad, pokazalo se u iskopavanjima koja su se radila na ovom terenu. Pronađena je emajlirana keramika iz Italije, zatim staklo za čije porijeklo se vezuju i Njemačka i Venecija. Ne smije se zaboraviti ni kovani novac, koji je pronađen, a koji je još jedan svjedok o bogatstvu i luksuzu Mičevca.

„U srednjem vijeku, kao i danas, postojale su osobe koja su potezale za krađom i podmićivanjem, pa su se zarad toga pravile tamnice kojih ima u sklopu Mičevca. U jednoj od njih, pronađene su bukagije, teški metalni okovi iz kojih se zatvorenik nije mogao izvući. Pronađeni su i vrhovi strelica i kamene kugle, koje pokazuju na kojem nivou je bila odbrana grada. A većinom, bogati gradovi su se tako čuvali“, nastavlja Milošević.

Leutar.net Mičevac - zaboravljeni hercegovački grad

Zidovi oko grada, debeli su oko jednog metra, a sa sjevera je bio zaštićen s pet kula. Posjeduje palaču, okrenutu ka jugu, koja je još jedan dokaz bogatstva njihovih stanara.

Propast Mičevca počela se događati 1468. godine, kada dolazi pod vlast Osmanlija i spominje se još nekoliko godina nakon toga, kada više nema nikakvih dokaza da je grad postojao.

Od 1951.godine, grad se nalazi na listi Komisije za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine.

Na 1300 metara kvadratnih, nalazi se turističko blago koje samo čeka svoju priliku pa da se uvrsti u redovnu rutu ovog kraja.

Izvor: Z. Lojpur / Hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.