Bakir Izetbegović: “Nisam dijete, trideset godina sam u politici, nemojte sa mnom tako“

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) govorio je o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i o nedavno završenim pregovorima koje je vodio sa međunarodnim predstavnicima iz EU i SAD-a.

Govoreći o stavu predstavnika međunarodne zajednice, Izetbegović je rekao da su predstavnici EU i SAD-a dobili instrukcije iz State Departmenta i Europske komisije, koje su se ogledale u tome da Bošnjaci odnosno SDA trebaju pustiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike.

– Koliko sam ja shvatio njih, oni koji su im davali instrukcije kada su krenuli iz State Departmenta i Evropske Komisije, iz daljine slika je otprilike ova: U čemu je problem? Zašto ti Bošnjaci i Hrvati nisu zajedno? Kad su mogli usred raata napraviti Washingtonski sporazum i suprotstavit se agrresiji, zašto ne mogu sada? Onda ide pojednostavljeni odgovori: Bošnjaci biraju i sebi i Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Je li to moguće? Jeste! Je li to govore brojevi? Jeste! Idite ubijedite SDA da to ne radi, da puste Hrvatima da izaberu koga god hoće, to je sad glavni problem ostalo je sve manje bitno, fokusirajte se na to i onda je išao pritisak upravo takav, rekao je Izetbegović.

On smatra kako su stranci bili pristrasni i više okrenuti prema HDZ-u BiH. Poručuje da je HDZ prodao priču Europi, posebno desničarima unutar EU.

– Naravno, u samoj Evropi ima desničara koje uticajni HDZ može da izvitopere sliku na način da Bošnjaci rade ovaku stvar, da manipuliraju sa Srebrenicom da koriste tu priču, da pričaju kako su izgiinuli u raatu a sad ih ima najviše u BiH. Poslije svega i to liježe na neke uši islamofoba. Vrlo lako je takve stvari prodati Evropi. Tako da mislim da jeste bila prisutna jedna dimenzija pristrasnog odnosa: ‘Prisillimo Bošnjake da ne pokušavaju dominirati, neka puste Hrvatima da izaberu svoga pa će se stvari smiriti’, mislim da je to bio takav pristup, kazao je on u intervjuu za MTV Igman.

Kada je riječ o pritiscima od strane međunarodnih predstavnika, Izetbegović kaže da ih je bilo. Sa javnošću je podijelio dio onoga što je rekao predstavnicima EU i SAD-a.

– Jeste, ali nisu to pritisci u smislu nekih prijetnji. Otprilike njihov pristup je: ‘Hajde da ovo riješimo, ovo je sad važno riješiti.’ Kad ja kažem: ‘A ove blokade što radi HDZ, koje trpimo već godinama?’. Oni kažu: ‘Sve je to važno gospodine Izetbegoviću, poslije ćemo se fokusirati na to.’ Onda ja odgovorim: ‘Znate, nisam ja dijete. Šezdeset i pet mi je godina, trideset godina sam u politici, nemojte sad sa mnom tako, rješavat ćemo obadvije stvari paralelno i na kraju da se krene u tom smjeru’, ističe Izetbegović.

Ponovio je svoju izjavu koju je dao prije nekoliko dana, a koja je glasila da treba riješiti sve ili neće biti riješeno ništa.

– Jučer ili prekjučer (op.a. četvrtak ili petak) imali smo razgovor gdje sam ja insistirao da uđu ljevičarske i građanske stranke, dakle sve one koje imaju ruku u Državnom parlamentu i da se krene u priču o Federaciji BiH, o deblokadama, o tome šta se radi u Domu naroda jer tamo HDZ kao sa švedskog stola bira. Sedam godina stoje neke strategije, Zakon o šumama stoji godinama, vrlo bitne stvari. Predstavnički dom dođe samo kao pripremno tijelo, a onda manjina u Parlamentu FBiH kaže: ‘Ovo hoću, ovo neću, ovo ima da stoji..’. Dakle, mi to moramo riješiti, ako ćemo išta rješavati. Ili će biti oboje riješeno, ili neće ništa biti riješeno, kazao je on.

BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.