Kemal već 50 godina ne vadi iz usta košticu šljive

Ova nesvakidašnja navika produžila mu je život.

Кada je Кemal Čantrić (84) iz Prijerpolja pre pola veka morao da bira između zdravlja i nezdravih navika pred njim je bio težak zadatak. Morao je da ostavi pušenje, prestane da pije kafu i jede pršutu, a najveći problem bio je kako prevariti usta naviknuta da nisu dokona i sasvim slučajno rešenje se nametnulo samo.

– Doktor mi je kazao da kad mi dođe da zapalim umesto cigarete uzmem bombonu ili žvaku, sve sam ja to radio, ali kad sam se iz bolnice u Beogradu vratio kući u Prijepolje bilo je vreme berbe šljiva.

Jedem ja te šljive i jedna ‘špica’mi ostane u ustima, ja ti sa njom prenoćim, a što ne znam ni sam. I tako je sve počelo, od tada a već sad 50 godina uvek imam špicu šljive u ustima i kad jedem i kad spavam. Naravno nije ista, menjam ih nekoliko u toku dana – rekao je Кemal.
Nezdravih navika se kaže rešio, ali bez koštice ne bi mogao ni sat, pa zato umesto cigara u džepu uvek ima nekoliko rezervnih.

– Кad mi ponekad ispadne iz usta ja u džepu imam uvek rezervnu špicu, tako da usta nikad nisu bez nje – kaže Кemal.

Iako mu košpica ne smeta Кemo se seća da je bilo i komičnih situacija, naročoto u mladosti.

– Imalo je svašta, sećam se kad sam kao momak radio u Beogradu, pa sam bio sa jednom devojkom. Taman mi se poljubismo, a ona kaže, Кemo izgleda da ti je ispao zub, a ja kažem nije to zub to je moja špica, vraćaj to ovamo – kroz smeh priča Кemal.

Ovaj starina u svojih 84 leta još uvek je krepak, šeta svako jutro uz Lim, u vikendici nadomak Prijepolja ponešto uradi, ali najviše voli da sa jaranima sedne na čašicu razgovora, ali i na po koju prepečenicu od voća od čije se košpice nikada ne odvaja.

– Кemal je gost kakav se samo poželeti može, kad on sedne, odmah se oko njega okupe gosti, uvek je raspoložen za priču, a od njega samo pametne stvari mižete da čujete. A to što on drži špicu punih 50 godina u ustima to znaju samo njegovi najbliži prijatelji i po tome je u društvu poznat – kaže Mirsad Bjelak u čiju kafanu Кemo najčešće svraća.

Zahvaljujući košpici šljive ili špici kako se u Prijepolju kaže, Кemal je uspeo da savlada pušački nagon, a to mu je opet pomoglo da starost dočeka momački.

(Kurir)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.