Profesorica koja je dvije godine živjela u šatoru: Moji učenici nikada nisu saznali

Foto: Milan Svanderlik

Dok je bila na doktorskim studijama, Aimée Lê  je radila kao predavačica engleskog jezika, za šta je bila plaćena po satu. Ali ono što njeni učenici nikada ne bi pogodili jeste da je dvije godine, dok im je predavala, živjela u šatoru, piše The Guardian.

Lê je odlučila da živi vani kada je došlo do velikog porasta cijena stanovanja dok je bila na trećoj godini doktorskih studija na fakultetu Royal Holloway, Univerziteta u Londonu. Shvatila je da ne može priuštiti da plaća stan i da joj ostane dovoljno novca za sve troškove.

Prisjeća se: “Bilo je hladno. To je bio šator za jednu osobu, što znači da bi se vrlo brzo ugrijao. Ali sjećam se da bih se nekad probudila, a moj šator je bio okružen snijegom. Kada nisam radila na doktoratu ili nekom drugom poslu, učila sam kako da cijepam drva ili naložim vatru.”

Knjige je držala u kancelariji za postdiplomske studije kako se ne bi oštetile, a tuširala se na univerzitetu. Nije rekla ni roditeljima da se be bi brinuli. Oni su mislili da živi na ekološkoj farmi.

Nije rekla ni Univerzitetu, sa kojeg su izjavili da im je blagostanje njihovih studenata najvažnije i da ohrabruju sve koji imaju poteškoća da im se jave za pomoć. Lê kaže da je vodila dvostruki život, u strahu da bi njenoj profesionalnoj reputaciji moglo naškoditi da su ljudi znali da je beskućnica.

“Dobila sam dobre evaluacije od učenika. Ocijenila sam 300 finalnih testova u hotelskom lobiju. Čak sam organizovala i međunarodnu konferenciju. Radila sam da zadovoljim veoma visoke standarde i bila sam nevjerovatno fokusirana”, kaže ona.

Iz Sindikata univerziteta i koledža kažu da se situacija za mlade akademske radnike koji su na početku svoje karijere pogoršava. Osoblje sa institucija visokog obrazovanja žali se na neadekvatnu platu, zatrpanost poslom i na honorarne ugovore.

Nedavno objavljeno istraživanje otkriva da gotovo pola konsultacija po kojima je Univerzitet u Kembridžu poznat drže honorarni predavači bez pravih ugovora. To je slučaj i sa ostalim univerzitetima širom zemlje.

Lê je dobijala godišnju stipendiju od £16,000 tokom tri godine od Royal Holloway za svoj doktorat o manjinskim etničkim grupama u američkoj književnosti, a za prvu godinu je dobila i dodatnu stipendiju iz Amerike, odakle je došla na studije u Englesku. Ali kao međunarodni student morala je platiti školarinu od £8,000 godišnje, nakon čega joj je ostalo £12,000 godišnje, uključujući platu koju je dobijala radeći kao predavač.

Ona kaže da je jedva nekako uspijevala da pokrije sve troškove, dok jeftini studentski dom nije zatvoren zbog renoviranja na kraju njene druge godine. Morala je naći dodatnih £3,000 za stan, što nije mogla priuštiti. Odlučna da nastavi studije, posudila je šator od prijatelja.

Dok je živjela u šatoru, nadala se da će nakon odbrane doktorata uspjeti pronaći zaposlenje koje će joj pružiti stabilnost, ali danas shvata da je takav optimizam bio neosnovan. Doktorat je odbranila in 2018. godine i od tada je podučavala djecu i radila u botaničkoj bašti kako bi sastavila kraj s krajem, nakon čega je dobila dvogodišnji ugovor da predaje kreativno pisanje na univerzitetu Exeter. Sada živi sa roditeljima i ponovo je u potrazi za poslom.

BUKA / M.P.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.