O novom soju koronavirusa: „Ova mutacija bi mogla donijeti i dobre vijesti…“

SARS COV-2 se ne da, pa ne da. Pojavio se novi soj koji puno brže mutira. To može biti loše, ali i dobro: „O zaraznosti novog soja ne znamo ništa. Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti“, rekao je Luka Čičin Šain, virusni imunolog, centar za infektološka istraživanja Helmholtz za Dnevnika Nove TV 

Imunolog Činič Šain podsjeća da vakcine smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Prije vakcina imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.

„Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem naučnici WHO utvrdili da ne postaju dominantniji“, rekao je Čičin Šain.

Zbog tolikog broja mutacija virus svakako treba pratiti s oprezom, smatra i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a. Jer može nam donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti.

„Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slijepo crijevo za virus, evolucijsko slijepo crijevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamrijeti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji“, rekao je Vlahovček.

O novom soju na FB se oglasila i srpska naučnica sa trenutnom adresom u Njujorku, Isidora Stanković. Kako je napisala znaćemo mnogo više o tome kakvu opasnost ovaj mutant predstavlja u narednih 10-14 dana. Navela je da još uvek nemamo odgovore na pitanja da li izaziva tešku bolest kod vakcinisanih, koliki mu je R0 (kako se širi) kako se ponaša u odnosu na Deltu, da li mu mutacije omogućavaju da izbegne neutrališuća antitela (loše vesti 1: što mapirane mutacije sugerišu). Ukratko, zaključuje, ne znamo mnogo toga, ali se trenutno vrše ispitivanja koja će dati odgovore na ova pitanja.

Nadalje navodi: 

– Dobre vesti 1: Ako Omicron izbegava neutrališuća antitela, naš imuni sistem i dalje ima ne-neutrališuća (nonneutralizing) antitela, T ćelije koje mogu prepoznati virus. Za sada se svi naučnici slažu da AKO Omicron snižava efikasnost vakcina, stepen zaštite će postajati.

– Dobre vesti 2: JAR i dalje ne prijavljuje veliki br slučajeva/teški tok bolesti kod vakcinisanih, tako da ima razloga za blagi optimizam – blagi optimizam jer ne znamo kako će ovo izgledati na nivou svetske populacije.

– Pokazano je da booster doza pruža neverovatan rast neutrališućih antitela. Moje mišljenje je da u booster vs omicron duelu virus gubi bitku i da će zaštita sa RNK booster-om biti zadovoljavajuća da se izbegnu posledice infekcije.

Dakle, zaključuje Stanković, dok čekamo nove informacije, sjetimo se da ne znamo mnogo toga o ovom mutantu, da je biologija nepredvidiva i izbegavajmo paniku i bombastične naslove. I po booster dozu ko nije, da ne idemo dalje grčkim alfabetom!

Svjetska zdravstvena organizacija novi soj nazvala je prema grčkom slovu – omikron. Poručuju da preliminarni podaci pokazuju kako ovaj soj predstavlja veći rizik od ponovne zaraze. Prvi evropski slučaj novog soja zabilježen je u Belgiji. Evropska unija predlaže zemaljama članicama potpunu zabranu letova prema jugu Afrike do daljnjega, dok bi putnici koji stižu iz tog područja morali u strogu karantenu. Takva ograničenja sve više uvode ostale zemlje.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.