Još nije postignut dogovor: Nešić komplikuje računicu opozicije

BANJALUKA – Iako je ostalo godinu dana do narednih opštih izbora, opozicija još nije postigla dogovor o zajedničkim kandidatima za dvije najvažnije funkcije.

Kako saznajemo, osnovni problem je u činjenici da postoje dvije funkcije, a tri partije – SDS, PDP i DNS – koje žele da opozicija podrži njihovog kandidata ili kandidatkinju za jednu od ove dvije funkcije.

PDP, kako nam je to rekao Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, u intervjuu od prije nekoliko mjeseci, smatra da opozicija treba da izađe s kandidatima što ranije, kako bi se svi okupili oko njih i na taj način povećali izglede za pobjedu.

U SDS-u, pak, smatraju da prvo treba okupiti što širi front stranaka i pokreta, pa onda usaglasiti zajedničke kandidate.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a je za „Nezavisne“ rekao da problema neće biti jer pored ove dvije funkcije postoji i treća – funkcija predsjednika Vlade. On smatra da će biti moguće postići dogovor po kojem će tri stranke ponuditi kandidate za ove tri funkcije.

„DNS je treća politička partija po snazi u RS, a druga u opozicionom bloku. Samim tim normalno je da očekujemo da ćemo imati kandidata za jednu od inokosnih funkcija. Ja prednost dajem dogovoru tri opozicione političke partije jer je važno da ponudimo ljude koji mogu pobijediti režimske kandidate“, rekao je on.

Većina stranačkih prvaka nam se nije javljala, a za razgovor s nama bili su raspoloženi Nebojša Vukanović, predsjednik pokreta Za pravdu i red, i Jelena Trivić, koju mnogi u opoziciji vide kao kandidatkinju za predsjednicu RS.

Trivićeva za „Nezavisne“ kaže da se unutar opozicije još na zvaničnim sastancima ne razgovara o konkretnim imenima, ali da se o tome razgovara unutar PDP-a.

„Unutar PDP-a, koji će imati jednog od kandidata za dvije inokosne funkcije, o tome se otvoreno razgovara. U narednim sedmicama trebalo bi mi u PDP-u da imamo jasniju sliku po tom pitanju“, rekla nam je Trivićeva.

Kao drugi mogući kandidat te stranke spominje se i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ali niko još ne zna kada se može očekivati definitivna odluka.

Iz SDS-a su proteklih sedmica i mjeseci dolazili signali da bi ta stranka mogla da kandiduje Milana Milićevića, načelnika opštine Teslić, a spominje se i Milan Radović, novi čelni čovjek SDS-a u Banjaluci.

Vukanović za „Nezavisne“ kaže da se unutar opozicije govori o potrebi da se prvo uradi veliko istraživanje koje bi trebalo da pokaže koji kandidati imaju najveće šanse da građani za njih glasaju.

„Dogovoreno je da se uradi veliko istraživanje i da dvije osobe koje imaju najbolji rejting i povjerenje u narodu budu kandidati. Iskreno ne znam da li je angažovana neka profesionalna agencija koja bi izvršila detaljnu sondažu javnosti, mada je nedavni veoma uspješan skup opozicije u Banjaluci dosta toga rekao, kakav je puls naroda, i vjerujem da će sličan biti i rezultat ankete ako se bude radila profesionalno“, smatra on.

Vukanović ne krije da kao problem opozicije vidi Nenada Nešića, lidera DNS-a.

„Već duže vrijeme nije bilo sastanka opozicije na kojem bi se raspravljalo o kandidatima za dvije ključne funkcije, mada ja već mjesecima i ne idem na sastanke zbog Nenada Nešića, jer ne želim da budem na sastanku s njim“, rekao je on. 

Jedino što je zasad potpuno izvjesno je da će kandidat vladajuće koalicije za predsjednika RS biti Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Zasad nije poznato ko bi mogao biti njihov kandidat za Dodikovog nasljednika u Sarajevu, mada je najizglednije da bi to mogla biti Željka Cvijanović, sadašnja predsjednica RS.

Ukoliko PDP bude imao kandidata za predsjednika RS, izvjesno je da će Dodiku na megdan izaći ili Trivićeva ili Stanivuković, što mnogi već sada vide kao izbornu utakmicu koja će se pamtiti. Za vladajuću koaliciju donekle situaciju komplikuje najava da bi i Ujedinjena Srpska mogla ponuditi svog kandidata u vladajućoj koaliciji, ali o tome još nije bilo zvaničnih razgovora.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.