Borci nezadovoljni: Vlada Srpske je zaboravila na nas

Demobilisani borci Srpske su nezadovoljni najnovijom odlukom da se prolongira posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj bi se riješili ključni problemi boračkih kategorija, naveli su u emisiji „Izazovi“ BN televizije. Poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati, makar to tražili i putem protesta.

Uspjeli smo da prikupimo 28 potpisa poslanika što bi trebao da bude osnov za zakazivanje posebne tematske sjednice Narodne skupštine Srpske o pravima boraca, naveo je predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadzbinskog rata Republike Srpske“ Risto Jeftić.  

– Oni kažu da borci žive odlično, ali ja se mogu složiti s njima samo u jednom dijelu. Žive odlično samo oni borci koji su dobili lažna rješenja, koji su tokom rata bili u dubokoj pozadini. Kojima je rat bio brat i koji su sa tim iznesenim novcem iz rata uspjeli da uđu u neke biznise i koji danas izrabljuju ove čestite borce koji za njih rade za 500, 600 maraka, kaže Jeftić.

On smatra da je apsurdno da se resorno ministarstvo dovelo u takvu poziciju da više liči na jednu organizaciju kojoj bi se trebao dodijeliti orden za održavanje nataliteta Republike Srpske.

– 2007. godine bila su 77.703 kategorisana borca prve kategorije, a danas, 25 godina nakon rata, kada nas je trećina nažalost napustila, mi imamo 113.000 boraca prve kategorije. Znači, ministarstvo je uspjelo da rodi oko 35.000 novih boraca. E, to je taj problem, rekao je Jeftić.

Lažni borci su oni sa političkim knjižicama, tvrdi Željko Lalić, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske. Istovremeno, većina demobilisanih boraca živi na granici preživljavanja.

– Bar ona jedna većina koji ima snage, koji imaju ponosa, obraza da se i dalje bore za ono za šta su se u ratu borili. Koji nisu prodali sebe, prodali svoj obraz političkim partijama za nekoliko srebrenjaka, kaže Lalić.

Komentarišući izjave predstavnika Vlade Srpske da se izdvajaju ogromna sredstva za samozapošljavanje, predstavnici demobilisanih boraca ukazuju:   

– Po meni je i to jedna obična prevara, jer šta može sa 10.000 maraka da se pokrene, kakav biznis.  Neka ovi naši tajkuni i političari daju tih 10.000 svojim tetkama, babama, švalerkama neka se samozaposle, a na njihova radna mjesta prime demobilisane borce i biće svi zaposleni, pa neće biti problema, rekao je Lalić.

Predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić smatra da je cilj političara i tajkuna da djeca boraca budu robovi njihove djece.  

– Pa vidite kako se bahato ponaša porodica Dodik, šta više govoriti, rekao je Prelić.

Borci su ukazali i na, kako kažu, sramnu činjenicu da je Vlada Srpske zaboravila na borce koji su krvarili za ovu državu, a sada trunu u zatvoru.

– Oko 180 srpskih boraca imamo na izdržavanju kazne i vjerujte da većini država nije uplatila ni fening. Uplaćivala je više hiljada maraka pojedincima, a onima koji su bili istinski čestiti borci, a nisu članovi određenih partija, nije dato ništa, rekao je član Predsjedništva Boračke organizacije Miloš Stupar.

On je naveo da ti borci nisu dobili ni potrebnu dokumentaciju da se brane, a kamoli da su dobili pomoć države.

VIDEO

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.