Šta znamo o novom soju virusa – testovi ga ne prepoznaju?

Nova varijanta korona virusa je najznačajnija varijanta koju su naučnici do sada otkrili, rekla je direktorka britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Dženi Heris.

„Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo do sada uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje vakcina“, rekla je Heris, a prenosi BBC.

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinama i preboljevanjem.

Heris je dodala da „naučnici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle da ograniče uticaj te varijante“.

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante.

Britanski ministar zdravstva: Ne znam dovoljno o novoj varijanti, ali moramo biti oprezni

„Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identifikovanoj u Južnoafričkoj Republici, ali moramo biti na oprezu“, rekao je britanski ministar zdravstva.

Rekao je kako je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja „mjera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice“.

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identifikovan tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno da prepoznaju prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

Izuzetno velik broj mutacija

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla da zaobiđe imuni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na spajk proteinu.

Virusolozi sve vrijeme identifikuju nove varijante kovida 19, ali one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imuni sistem.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Zvaničnici i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.

(B92/Index.hr Foto: Depositphotos/ lightsource)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.