Put Darije Kisić: Od ugledne doktorke do SNS uzdanice

Ministarka rada Darija Kisić danas je postala i zvanično članica Srpske napredne stranke. Imajući u vidu brzinu njenog napredovanja od stručnjakinje u Kriznom štabu do ministarke u Vladi Srbije ovo je bila samo formalnost. Ono što se svakako za Kisićku može reći jeste da takvim munjevitim političkim usponom retko ko može da se pohvali. Na tome je, naravno, svojski radila.

Pišu: Vojislav Milovančević i Iva Manojlović

Kad se pojavila na početku epidemije koronavirusa, Darija Kisić Tepavčević bila je simpatična doktorka i osoba u čije je epidemiološke procene dobar deo javnosti imao veliko poverenje. Kako je vreme odmicalo i kako su se nizali gafovi i afere, doktorka je sve više delovala kao političarka, da bi naposletku to i postala. Bliskost sa Srpskom naprednom strankom donelo joj je mesto u vladi Ane Brnabić. Danas je profesorka Kisić Tepavčević postala još jedan u nizu glasnogovornika režima sa retorikom nalik kolegi profesoru, Marku Atlagiću.

Nalazi nevladinih organizacija da su deca sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja zanemarivana u domovima za socijalnu zaštitu, maltretirana, tučena, seksualno zlostavljana, za svakog odgovornog ministra bili bi signal za paljenje alarma, odnosno preduzimanje konkretnih koraka.

Međutim, ukoliko je datoj situaciji ministar neko ko se rukovodi partijskim interesima, onda reakcija izgleda ovako:

„Iznošеnjе paušalnih tvrdnji o ovako ozbiljnom kršеnju zakona i standarda, bеz toga da su nеvladinе organizacijе dostavilе nadlеžnim organima jasnе dokazе, krajnjе jе nеodgovorno i nеozbiljno, sa jasnim ciljеm urušavanja sistеma socijalnе zaštitе i uznеmirеnja javnosti”.

Leutar.net Put Darije Kisić: Od ugledne doktorke do SNS uzdanice

Na ovaj način reagovalo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je Darija Kisić Tepavčević, nakon što su javnosti prezentovani nalazi istraživanja “Zaboravljena deca Srbije”.

Istine radi, ministarka je brzo uvidela svoju grešku, pa se brže bolje ispravila, najavljujući da je inicirala obilazak domova i sastanak sa predstavnicima civilnog sektora.

Ni dan nije prošao od pomenute najave, a iz Darije Kisić Tepavčević ponovo je progovorio političar naprednjak. Ovog puta optužila je predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, da je kriv za situaciju u domovima za decu.

“Ovakve situacije pokušavaju da se iskoriste u političke svrhe, što nije prvi put. Ne vidi se da je dobrobit deteta na prvom mestu. Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde mi znamo da je nastala od jednog privatnog preduzeća Dragana Đilasa, koji se obogatio za vreme prethodne vlasti i za vreme čije vladavine su i nastale slike o kojima se priča. Vidim da je i Marinika Tepić komentarisala. Ali kod njih to izgleda funkcioniše na principu ‘koliko para toliko muzike’”, poručila je političarka Darija Kisić Tepavčević.

Nekad bila omiljena doktorka

Doktorka Darija Kisić Tepavčević postala je konstanta u javnom životu Srbije s pojavom epidemije koronavirusa. Konferencije za medije vladinog Kriznog štaba bile se centralni dnevni događaj, a njene reči pomno je pratila čitava zemlja. U tom periodu pobrala je simpatije velikog dela javnosti koji ju je doživljavao kao osobu koja uliva sigurnost.

Leutar.net Put Darije Kisić: Od ugledne doktorke do SNS uzdanice

Poverenje je vremenom počelo da se kruni, najpre zbog izjave koju je dala Radio televiziji Srbije, a u kojoj je navela da smo prvi registrovani slučaj zaraze koronavirusom imali 1. marta (2020), a ne 6. marta, kako nam je to saopšteno. Ipak, nakon oštrih reakcija javnosti zbog sumnje da su nas vlasti lagale, Kisić je sebe već sutradan demantovala, tvrdeći da je napravila lapsus i da je htela da kaže „u prvoj nedelji marta“, a ne 1. marta.

Ovo opravdanje, međutim, nije bilo uverljivo, ali ni sva ona koja je kasnije iznosila.

Uklanjanje venca sa spomenika poginuloj deci

Državna delegacija, koju je predvodila Kisić, na godišnjicu NATO bombardovanja položila je venac na spomenik „Bili smo deca“ u Tašmajdanskom parku. Međutim, kamere Newsmax Adrie zabeležile su trenutak kada njen protokol uklanja venac koji su prethodno na taj spomenik položili studenti Pravnog fakulteta.

Leutar.net Put Darije Kisić: Od ugledne doktorke do SNS uzdanice
Beograd, 4. novembra 2021 – Obracanje ministarke za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Darije Kisic Tepavcevic, nakon zavrsene Sednice Kriznog staba.FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Protokolu je očito bio cilj da kamere snime kako članovi državne delegacije prvi polažu venac, a na snimku se čuje kako će onaj koji je prethodno postavljen biti vraćen. To se međutim nije dogodilo.

Kisić Tepavčević je za Tanjug rekla da nije videla da je cveće koje je ranije postavljeno privremeno uklonjeno i da to ne bi dozvolila da je videla, bez obzira što pravila protokola to predviđaju.

„Žao mi je što je protokol to uradio, ali to su pravila po kojima oni postupaju decenijama, nezavisno od toga ko je ministar“, rekla je ministarka.

Skupo vino, privilegovane proslave

Kisić Tepavčević je skrenula pažnju na sebe i kada je na aerodromu uhapšen Simon Simonović, a koji joj je slao SMS poruke izrevoltiran nakon što je saznao da su ona i Aleksandar Vulin u restoranu u Belvilu pravili proslavu zatvorenog tipa (u vreme kada su kafići i restorani zatvoreni) i da su popili pića za nekoliko hiljada evra.

U nekim od poruka on je navodno napisao: „Je l’ lepo vino za 16.000 evra“, „Lažete narod“, „Obavestiću medije“…

Simonovića je BIA uhapsila na aerodromu, prilikom sletanja iz Norveške, zbog sumnje da je proganjao ministarku za rad. On je saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Leutar.net Put Darije Kisić: Od ugledne doktorke do SNS uzdanice

U kratkoj izjavi za Nova.rs Kisić Tepavčević je poručila da nadležne službe treba da rade svoj posao.

„Ni do sada nikada nisam komentarisala neistine povodom izjava o sebi i o svojoj porodici. Smatram da treba da postoji odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu reč. Nadležne službe rade svoj posao…“, rekla je ona.

Veći problem kamere nego nasilje nad decom

Ministarka se „pokazala“ i kada je reč o slučaju kada su radnici Centra za socijalni rad pod prisilom pokušali da oduzmu decu od njihove nepokretne bake. Kisić Tepavčević je, umesto nepriličnog i nasilnog ponašanja, radnicama ovom prilikom najviše zamerila što su dozvolile da celoj sceni prisustvuje treće lice i sve to zabeleži kamerom.

“To se vidi na osnovu snimka, a nadzor će mnogo detaljnije da pokaže, došlo do određenih prekršaja gde sami socijalni radnici na terenu nisu smeli da dozvole ni prisustvo trećih lica kada se sprovode aktivnosti”, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.