Prof. dr Vidomir B.J. Parežanin: Reforma državne uprave

Cilj ove reforme je napraviti dostupnim i javnim, servis građana u svim njegovim životnim i drugim potrebama. U tome smislu permanentna edukacija i razvoj primene informatike i informacionih tehnologija u Republici Srpskoj bi bila pokrenuta na državnom nivou, kroz osavremenjavanje rada državne uprave u svakom njenom segmentu.

Efikasna državna uprava direktno implicira zadovoljstvo građana kao osnovu podrške politici razvoja države. Potreba za funkcionisanjem državne uprave na institucionalnim osnovama kroz metodološki efikasan sistem rada stvoriće uslove za čvrsto utemeljenje institucija države kao sistema. Inicijator i kreator konstituisanja baza podataka koje bi omogućile interaktivnost sa građanima kao korisnicima, u svim njihovim svakodnevnim potrebama, bi bila državna uprava, kao primer i standard za sve druge uprave u Republici Srpskoj. U tome smislu bi se odredili prioriteti, na takav način, da efekte takve organizacije uprave najpre osete građani i to u što širem smislu njihovih potreba.

Zapanjujuća je zaostalost u primeni interneta i informacionih tehnologija u servisu građana u Republici Srpskoj, koja najmanje 15 godina zaostaje na primer za Crnom Gorom, pa čak i Albanijom i Makedonijom. Određeni servisi građana koji u Crnoj Gori postoje u ovome smislu su još uvek misaone imenice u Republici Srpskoj. A kome uopšte Crna Gora može biti reper odnosno referentna tačka dosegnuća.

To je ujedno ključni razlog zašto je državna uprava glomazan, složen, nestručan i neefikasan sistem u službi građana, a posebno što je koruptivan, jer ga postojeći sistem rada direktno pravi koruptivnim.

Ništa za građane ne sme biti tajno, sem državne tajne. Zašto građanin mora zavisiti od glomazne i neefikasne državne uprave, umesto da bude zavisan samo od samog sebe. To je fundamentalna osobina svake efikasne državne uprave u svim pravnim i uređenim državama u Evropi, zašta se nedvosmisleno i bezrezervno zalaže PPR (Pokret za pravdu i red, Nebojša Vukanović).

Najpre bi trebalo doneti, ukoliko to već nije učinjeno, zakon o digitalnom potpisu u Republici Srpskoj i omogućiti njegovu operacionalizaciju. Zatim bi trebalo, u skladu sa prioritetima, budžetski odredjenim, formirati odnosno konstituisati državne informacione baze podataka, on-line dostupne građanima preko interneta, kroz institucije države, i to:· Matične knjige,· Poreske knjige,· Zemljišne knjige,· Sudske knjige (pregled zaključenih i overenih ugovora po osnovama od interesa za svakog gradjanina, pregled sudskih odluka, pregled izvršnih sudskih odluka, pregled plaćanja po sudskim odlukama, itd.),· Socijalne i penzione knjige (pregled plaćanja doprinosa po svim osnovama, pregled radnog staža po svim osnovama, itd.),· Zdravstvene knjige (kao u Srbiji odnedavno),· Ekonomske knjige, itd.

U sveri javnih nabavki gde su evidentne najveće korupcije i gde sistem nabavki direktno generiše korupciju na svim nivoima vlasti i upravljanja, neophodno je implementirati sistem u kome ne odlučuje čovek ni o čemu, čime se otklanja i najmanja mogućnost za korupciju. Sve je u nadležnosti softwera-programa, koji su uspešno razvijeni i njihove potpune i doslovne primene.

Posebna pažnja bi bila posvećena formiranju i implementaciji jedinstvene on-line korisničke informacione baze za savremeno funkcionisanje izvršne vlasti u Republici Srpskoj.Što reče Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i red i narodni poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, na današnjem zasedanju, možemo mi u Republici Srpskoj „imati i najbolje Švajcarske zakone, ali šta to vredi ako ih ne primenjujemo“. Korupcija kao standard funkcionisanja državne uprave onemogućava primenu zakona.

Reformu državne uprave ne mogu učiniti odnosno provesti oni koji su proizveli korupciju kao standard u funkcionisanju, jer u suprotnome ne bi smo imali najparadoksalniju sredinu u širem okruženju, u kojoj zakoni služe kao puko pokriće, a ne kao državna normativna akta, po snazi odmah iza Ustava, koja kao instrumenti pomažu uredjenju države i društva.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.