OTKRIVAMO: AMERIČKI MASTER PLAN ZA REGION Rušenje Dodika, sankcije protiv RS, kadriranje u Crnoj Gori!

Od dva projekta koje ima u Evropi – Kosovo i Bosna i Hercegovina – fokus Amerike trenutno je na prostoru preko Drine. Angažman Vašingtona usmeren je na promenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmenu Ustava BiH. Prema saznanjima „Blica“ nije isključeno uvođenje sankcija protiv RS.

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu. „Blic“ saznaje da Vašington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstveno ka ljudima u njegovom okruženju.

Amerika i BiH – „Dodik i RS blokiraju napredak“

Angažman Vašingtona usmeren je na promenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmenu Ustava BiH. Prema saznanjima „Blica“ nije isključeno uvođenje sankcija protiv RS.

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu. „Blic“ saznaje da Vašington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstveno ka ljudima u njegovom okruženju.

Diplomata koji je izvor “Blica” tvrdi da se u diplomatskim krugovima smatra da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija „mora biti rešena“. Prema stavu diplomata, samo tako bi BiH bila „odblokirana“.

Dodiku su inače već uvođene sankcije 2016. godine, pre predsedničkog mandata Donalda Trampa. Iako pod sankcijama, Dodik je potom dobio poziv Trampa da prisustvuje predsedničkom prijemu u Beloj kući. Dodiku su sankcije uvedene zbog, kako se navodilo, kršenja Dejtonskog sporazuma, ali nije precizirano kao ga je prekršio i to je do danas ostalo nejasno.

„Blic“ saznaje da je nova tura sankcija u razmatranju i da će i sada imati svoj razlog u pozivanju na kršenje Dejtona, ali da će novitet biti pozivanje na Dodikove navodne koruptivne radnje. Namera je da se pripremi teren za izbore u BiH 2022. godine, na koje bi Dodik i oni koji ga podržavaju izašli oslabljeni.

Izvor „Blica“ navodi da bi se zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD mogla primeniti na najbliže saradnike Dodika, ali i na stranačke funkcionere drugih partija na koje bi on mogao da računa. SAD očekuju da bi i neke evropske države mogle da se pridruže sankcijama – ali ne sve, jer u EU nema konsenzusa kada je reč o RS i sankcijama.

Američka administracija zagovornik je teze da Dodik svojom politikom povlači BiH unazad i da je zbog njega napredovanje ove države otežano. S druge strane, u RS smatraju da zapadne države među kojima prednjači USA protežiraju jednu zajednicu u ovom slučaju Bošnjake u odnosu na Srbe.

Eskobar i Dodik, stari znanci

Leutar.net OTKRIVAMO: AMERIČKI MASTER PLAN ZA REGION Rušenje Dodika, sankcije protiv RS, kadriranje u Crnoj Gori!

Gabrijel Eksobar, američki diplomata koji u poslednje vreme donosi poruke iz Vašingtona, ujedno i stari poznanik svih kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi. Počevši od Milorada Dodika, oko koga se trenutno vrti najviše pritiska.

Poznanstvo Dodika i Eskobara datira iz vremena devedestih kada je Eskobar, sadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci.

Eskobar je pre nekoliko dana boravio u regionu i obišao BiH, ali i Crnu Goru. Na svim adresama najviše pričao o borbi protiv korupcije, ali je provukao i po koju rečenicu o političkim namerama Vašingtona.

(Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.