„Republika Srpska ima najbolje državne službenike na svijetu“

Državni službenici u Republici Srpskoj su prema posljednjem izvještaju Agencije za državnu upravu Republike Srpske, u drugoj polovini prošle godine dobili prosječnu ocjenu 3,51 što je najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina.

Kako je navedeno u izvještaju, od ukupno 5.900 zaposlenih državnih službenika i namještenika u drugoj polovini prošle godine ocjenjivan je njih 5.112 od čega su samo dvije osobe dobile ocjenu „ne zadovoljava“.

Čak 2.257 službenika se „naročito ističe“, dok se 2.759 „ističe“, a svega 94 „zadovoljava“.

Kada govorimo o prvih šest mjeseci godine pandemije, ukupno je zabilježeno 5.688 zaposlenih državnih službenika, a ocijenjeno ih je 5.018.

U prvoj polovini godine prosječna ocjena je bila 3,49, a niko nije dobio najlošiju ocjenu, odnosno niko nije ocijenjen sa „ne zadovoljava“.

Kako je istaknutno, zadovoljila su 84 službenika, „ističe se“ njih 2.789, dok se „naročito ističe“ 2.145 službenika.

Ono što je takođe zanimljivo jeste povećanje broja državnih službenika. Naime, dok smo u prvoj polovini godine imali 5.688 zaposlenih, u drugoj polovini ih je zabilježeno čak 212 više, odnosno 5.900.

Međutim, u ovom izvještaju je napomenuto da broj državnih službenika treba uzeti sa rezervom jer se, kako je navedeno, tu ubrajaju zaposleni na određeno vrijeme, volonteri i pripravnici.

– To ujedno opravdava i značajnu razliku između broja ocijenjenih i broja zaposlenih službenika – istaknuto je u Izvještaju.

Marić: Ocjenjivanje državnih službenika nema svrhe

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić smatra da je bespredmetno komentarisanje ocjenjivanja državnih službenika u Republici Srpskoj jer ono nema nikakve svrhe.

– Mi već dugi niz godina kroz ocjene imamo prikaz da je to više nego dobro, a s druge strane kroz kolektivni ugovor imamo da se kroz dobre rezultate rada radniku isplaćuje jedna prosječna plata, a pri tome nijedan službenik nije primio nagradu za prosječne rezultate rada. Čemu se onda službenici ocjenjuju ocjenom „naročito se ističe“, a da niko nije dobio nagradu koja mu sljeduje u skladu sa ugovorom – istakao je Marić u izjavi za Capital.

Prema njegovim riječima, kada je Sinidikat, na čijem je čelu imao razgovore sa „Sigmom“ koja radi na reformi javne uprave u Bosni i Hercegovini, istaknut je problem da je ocjenjivanje službenika bespredmetno na ovakav način.

– U „Sigmi“ su nam objasnili da službenik u EU da bi dobio „naročito se ističe“ mora uraditi nešto epohalno za državu. Da bi dobio ocjenu „ističe se“ ili vrlo dobar moraš uraditi nešto epohalno za taj organ uprave u kojem radiš. U svakom drugom slučaju u EU državni službenik dobija ocjenu „dobar“ ili „zadovoljava“ – pojasnio je Marić.

Marić naglašava da ocjene u Republici Srpskoj prikazuju da imamo „sjajnu državnu upravu“ što je, kako kaže, nerealan prikaz činjeničnog stanja.

Naglasio je da sve dok se zakonski na odgovarajući način ne definiše sistem nagrađivanja i kažnjavanja službenika, ocjenjivanje neće imati smisla.

Dodao je da je loše i to što ne postoji mogućnost ocjenjivanja rukovodećih službenika ili funkcionera.

– Trebala postojati mogućnost ocjenjivanja i tih ljudi, kako bi službenici mogli da kažu kako se njihovi neposredni rukovodioci ponašaju – zaključio je Marić.

Bojana Ninković (Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.