Na današnji dan, prije 30 godina, umro je Fredi Merkjuri

Na današnji dan prije 30 godina, 24. novembra 1991. godine umro je britanski pjevač, pisac i producent Farok Bulsara, svijetu poznat kao Fredi Merkjuri.

Fredi je rođen u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Farok Bulsara.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe „Queen“ primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi benda. Fredi je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora i Brajana Meja, koji su zajedno s Timom Stafelom svirali u grupi „Smile“. Nedugo nakon toga Stafel napušta grupu i na njegovo mjesto dolazi Fredi. Dolaskom Fredija koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Merkjuri dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Džona Dikona, konačno je 1970. osnovana jedna od najpoznatijih svjetskih rok grupa – Queen.

Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je „Bohemian Rhapsody“, sa albuma „A Night at the Opera“ iz 1975. godine. O čemu tačno govori ta pjesma niko sa sigurnošću ne može reći. Naime, sa jedne strane, to je priča o čovjeku koji priča o ubstvu svoje majke i završava na suđenju, dok je sa druge strane to besmislena mješavina firentinskih astronoma, Rosinijevih karaktera i Skaramuša. Bilo kako bilo, u Britaniji se zadržala 9 sedmica na broju jedan top liste.

Napisao je između ostalih „We are the Champions“, „Crazy Little Thing Called Love“, „Barcelona“, te publici vrlo omiljenu „Love of My Life“, koju je posvetio Mary Austin.

1987. godine, oko Uskrsa, Fredi je saznao da boluje od AIDS-a, ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. novembra.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.