Demanti Ministarstva finansija RS na izjavu Jelene Trivić

Demanti prenosimo u cijelosti…

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje tvrdnje narodnog poslanika Jelene Trivić koja nastoji uznemiriti građane Republike Srpske uoči zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske netačnim informacijama pozivajući se na izvještaje o stanju duga i poredeći dug Republike Srpske sa dugom Federacije BiH.

S obzirom na različite ustavne nadležnosti entiteta, ministarstva finansija Republike Srpske i Federacije BiH evidentiraju dug na različit način, jer se veći dio nadležnosti, odnosno finansiranja javnih funkcija vrši sa nivoa kantona unutar FBiH, odnosno u Republici Srpskoj iz Budžeta Republike Srpske. Samim tim, kantoni i treba da evidentiraju dug nastao po tom osnovu, ali se taj dug ne vidi u kvartalnim izvještajima o dugu Federacije BiH, koga objavljuje Ministarstvo finansija FBiH.

Podsjećamo građane da se ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanje, zdravstvena zaštita i brojne druge funkcije finansiraju sa kantonalnog nivoa u FBiH, te se može zaključiti da podaci koje je upoređivala uvažena narodna poslanica, nisu uporedivi.
 
Republika Srpska je bila najviše zadužena 2005. godine kada je sadašnja opozicija bila na vlasti. Tada je ukupan dug bio 58,71% BDP, a tada nije bilo velike svjetske ekonomske krize, niti poplava, niti pandemije. Sa stanjem 31.09.2021. godine ukupan dug Republike Srpske u odnosu na BDP je 53,10%. Podsjećanja radi, Mastrihtskim ugovorom je određena gornja granica duga na nivou 60% BDP-a, što su posljednjih godina uveliko prevazišle brojne članice Evropske unije.
Takođe, javni dug je 2005. godine bio 54,61%, a prema posljednjim podacima javni dug Republike Srpske je 43,80% BDP-a, što znači da je javni dug sada niži nego u vrijeme dok je Partija demokratskog progresa bila u vlasti.

U skladu sa međunarodno priznatim kriterijumima za nivo zaduženosti određene zemlje, Republika Srpska se ubraja u red umjereno zaduženih zemalja, a prilikom donošenja odluka o zaduživanju vodi se isključivo interesima građana i privrede Republike Srpske.

Ministarstvo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.