Odgovori će mnoge da iznenade: Pitali smo poslanike da li će prihvatiti Vukanovićevu inicijativu da se TESTIRAJU

Nakon što je kod pomoćnika Generalnog sekretara Vlade Republike Srpske, Marka Šukala, prilikom racije u jednom banjalučkom lokalu pronađena nedozvoljena sredstva, a on razriješen dužnosti i isključen iz SNSD, narodni poslanik Nebojša Vukanović je pokrenuo inicijativu da se svi zvaničnici testiraju na nartkoike.

Prije toga, javno se pohvalio sopstvenim negativnim rezultatom na 10 vrsta nakrotika.

Inicijativu je prvi pozdravio predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Branislav Borenović, koji je, takođe, objelodanio svoj negativan rezultat.

Kako bismo provjerili da li će ova inicijativa zaživjeti ili biti odbačena, Srpskainfo je kontaktirala nekoliko poslanika u NSRS.

Da se ne plaše testiranja – ono je u čemu su svi saglasni, ali pitanje koliko je ova inicijativa potrebna, nije izrodila srodne odgovore.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, inicijativu je nazvao “jeftinom dnevno-političkom temom”, ali i naglasio da nema problem da ispuni zadatak, ukoliko je to od značaja za građane Srpske.

– Vukanović je jedan od političara koji su potpuno degradirali političku scenu na ovim našim prostorima. Jedan je od onih koji su ozbiljan posao, kao što je politika, pretvorili u rijaliti. Takva je i ova inicijativa. Očigledno misli da može da dobije podršku sa ovakvim inicijativama, bježeći od suštinskih ekonomskih i nacionalnih tema. Što se mene lično tiče, spreman sam na analizu krvi, urina i kose, jer nikada u životu nisam imao kontakt sa bilo kakvom vrstom drgoe, ni lakom, ni teškom, samo je pitanje šta postižemo sa tim – rekao je Žunić za Srpskainfo.

Opisao je Vukanovićevu ideju kao podlogu za niz sličnih “lakrdija”, od kojih, smatra, građani nemaju nikakvog interesa, niti koristi.

Leutar.net Odgovori će mnoge da iznenade: Pitali smo poslanike da li će prihvatiti Vukanovićevu inicijativu da se TESTIRAJU

– Zamislimo da onda nekome padne na pamet da je za političku promociju bolja ideja o psihijatrijskoj analizi ili analizi istorije psihijatrijskih bolesti političara. Siguran sam da bi to bio problem za Vukanovića i njegove kolege, iz razloga što, na tom testu, najozbiljniji predstavnici opozicije i potencijalni kandidati za najvažnije političke funkcije u Republici Srpskoj i BiH, ne bi mogli da prođu. Pa, onda nekome padnu na pamet testovi na alokhol ili, ne daj Bože, na neke druge zdravstvene probleme javnih ličnosti – dodao je Žunić.

Poslanik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik NSRS, Milan Petković istakao je da bi takvu inicijativu ispoštovao samo ukoliko preraste u odluku Narodne skupštine.

– Ukoliko to nije u političke svrhe, vrlo rado ću se testirati. Kad god i na šta god – kratko je prokomentarisao Petković.

S druge strane, poslanica PDP, Jelena Trivić smatra da bi takva inicijativa trebala prerasti u redovnu praksu.

– Ja ću se testirati i smatram da treba uvesti povremena i nenajavljena testiranja svih zvaničnika u institucijama. U svakom slučaju, podržavam inicijativu kolege Vukanovića – poručila je Trivićeva.

Inicijativu je pozdravio i poslanik SDS, Davor Šešić.

– Saglasan sam sa stavovima kolege Vukanovića. Ja sam i u ranijim mandatima govorio da bi se trebalo uvesti bar alko testiranje pojedinih poslanika. Smatram da bi, pored testiranja na alokhol, redovna praksa trebalo postati i testiranje na opoijate. To je dobar prijedlog i dobra aktivnost – rekao je Šešić.

Podsjetimo, narodni poslanik, Nebojša Vukanović ranije je rekao da očekuje da se svi ministri, pomoćnici, savjetnici u Vladi, poslanici, načelnici opština i direktori javnih preduzeća, kao i članovi Kabineta predsjednice Željke Cvijanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, testiraju na i javno objave rezultate.

– Ko bude pozitivan na prisustvo bilo kog narotkika, mora da podnese ostavku i povuče se sa svih funkcija. Ko odbije da se testira i da javno objavi rezultate, smatraću da je latentni narkmoan, jer ne vidim nijedan drugi razlog za nekog ko je „čist“ i nikada ne uživa u droagma, zbog čega bi odbio testiranje – poručio je, tom prilikom, Vukanović.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.