Za čaj, kafu i toalet papir 455.000 KM: Institucije BiH u blokadi, ali javne nabavke nisu

Institucije BiH trenutno su, zbog političke krize, simbol blokade i nefunkcionalnosti, ali to nije razlog da ne troše stotine hiljada maraka u javnim nabavkama.

Sjednice se rijetko održavaju, ali zato armija od preko 22.000 zaposlenih redovno ide na posao. Služba za zajedničke poslove institucija BiH u novembru je nabavljala ili nabavlja čajeve, kafu, meso, ali i toalet papir i ubruse.

Za ovu posljednju nabavku već su izabrali najboljeg ponuđača – „Kompex“ d.o.o. Istočna Ilidža, a konačna ukupna vrijednost okvirnog sporazuma je 389.000 KM bez poreza, ili 455.130 KM sa uračunatim PDV, mada je procjena bila da će koštati tek nešto više od 400.000 KM. Okvirni sporazum je na dvije godine.

Najveći pojedinačni budžetski potrošač, Ministarstvo odbrane BiH, kako i dolikuje, ima i jednu od najskupljih javnih nabavki. U toku je konkurs za nabavku službene uniforme za pripadnike Oružanih snaga, a sve to će nas koštati najmanje 785.326,12 bez PDV, navodi se na portalu javnih nabavki BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH planira da plati 44.000 KM za iznajmljivanje printera za dvije godine, a za usluge prevođenja već su sklopili sporazum vrijedan 179.575 KM za godinu dana. Pobjednik je firma „Prevedi24“ iz Sarajeva.

Prevodioci će biti angažovani u Kantonu Sarajevo (imigracioni centar, pritvor, zatvor, ustanova za smještaj žrtava trgovine ljudima), Mostar – Centar za migrante u Salakovcu, Unsko-sanski kanton, a po potrebi i druga mjesta u BiH u kojima borave osobe koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva za azil ili tražioci azila.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za nabavku 34 mobilna telefona, različitog tipa, planira da potroši 24.290 KM, a u toku je i tender za nabavku sezonskih ski pasova za potrebe pripadnika SIPA. U pitanju je 14 ski pasova procijenjene ukupne vrijednosti 10.000 KM bez PDV.

Izvor: Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.