Nevesinje je u Hercegovini poznato po najljepšoj stvari na svijetu

Svi gradovi u regiji su poznati po nečemu. Bileća po jezeru, Trebinje po rijeci, Mostar po mostovima, a Nevesinje po najljepšoj stvari na svijetu, po bebama. Tačnije, po porodilištu koje iz dana u dan sve više dobija na značaju i broju posjeta.

Kada je napravljena nova bolnica u Nevesinju, sigurno niko nije očekivao da će ta opština postati asocijacija za porodilište. Zahvaljujući puno faktora, tako je. Od savremene opreme, do medicinskog osoblja koje ne zaostaje za inostranim ni tren.

Glavna medicinska sestra, Žana Tomović, kaže:

“Sve bolnice u okruženju nastoje da na svoj način, u skladu sa smještajnim kapacitetima i ljudskim resursima, organizuju posao. Mi se trudimo ići u korak sa svjetskim standardima i protokolima i naravno zadržati bliskost i dostupnost koju naši pacijenti često trebaju. Zadovoljan pacijent je najbolja reklama, pa tako broj poroda iz godine u godinu raste.”

A zadovoljnih pacijenata, odnosno mama je od početka godine 218, što je oko 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

A pitanje je “Po čemu se to porodilište izdvaja?”

Izdvaja se na prvom mjestu po osoblju, što je za porodilju i najvažnije. Od detaljnih dogovora i objašnjenja svega što je potrebno, do savjeta i nesebične posvećenosti svakom pacijentu ponaosob.

Sobe u ovom porodilištu same pričaju priču za sebe. Dvokrevetne sa zasebnim toaletom omogućavaju tišinu i intimnu atmosferu za svaku porodilju. Iscrtani crtani likovi po zidovima i televizor garantuju opuštajuće trenutke i dozvoljavaju trenutke uživanja. Ali ono što je stavlja na postolje jeste prisutnost beba s majkama od prvog trenutka njihovih života, ili tzv.”baby- friendly”.

Svoje iskustvo u porodilištu u Nevesinju je sumirala mama, koja je u junu ove godine na svijet donijela dječaka.

“Za mene nije bilo dileme. Čak ni udaljenost od 90 km, od Trebinja do Nevesinja me nije poljuljala i odgovorila. I nisam se pokajala. Od prvog pregleda, do otpuštanja iz porodilišta, ja imam samo riječi hvale. Za mene, kao mladu majku, prvorotkinju, kojoj je sve nepoznato, dojenje je bilo izazov, ali zahvaljujući sestrama, nije bilo nikakvih problema. Jako sam sretna što tome posvećuju pažnju, znajući koliku važnost nosi.”

Ženama, tj. budućim majkama, udaljenost od Nevesinja ne predstavlja problem. Bilo da su iz okolnih opština ili da imaju porodilišta koja su bliže, Nevesinje im je prvi izbor.

Na prvu, čini se, epiduralna anestezija je najveći razlog toga. Ali na drugu, ipak, nije samo to. Iako nevesinjsko porodilište i jeste vodeći lider kada se radi o epiduralnoj anesteziji, to je samo još jedan od razloga zašto je prvi na listi prioriteta. Još jedan, ali zasigurno ne i glavni.

Glavna sestra Žana kaže da im je najveći broj pacijentica iz istočne Hercegovine, ali i da je bilo i iz drugih krajeva.

“Imali smo porodilje i iz drugih dijelova države i jednu porodilju iz Crne Gore koja je prethodno imala operativni zahvat na odjeljenju ginekologije, pa je kasnije imala želju i da se porodi kod nas. Dodala bih da je odjeljenje ginekologije razvilo izuzetnu suradnju sa eminentnim stručnjacima iz Srbije. Kao rezultat toga imamo veliki broj pacijenata iz cijele BiH i regije”, kaže Tomović .

Za sada, smještaj u porodilištu uredno odgovara zahtjevima. Tomović na to kaže da kapacitet odjeljenja ginekologije i porodilišta može zadovoljiti tražene potrebe.

“Opremljeni smo najmodernijom opremom, a ključni rezultat našeg uspjeha je osposobljeno i edukovaano osoblje”, završava Tomović za naš portal.

Važni putevi vode u Nevesinje, a oni najvažniji iz njega. Prema Gacku, prema Bileći, prema svim gradovima koji su bogatiji za jednog klinca ili klincezu. Pa ovo može biti i tihi apel, da se srede ceste, jer tim cestama naše najbolje kreće u život.

Hercegovina info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.