Medvjedi i vukovi haraju južnom Hercegovinom

Pravo čudo bila je pojava divljih svinja krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka na jugu Hercegovine.

Onda su početkom ovoga milenija stigli vukovi, kako zašto, niko to ne zna. Međutim, prava je senzacija pojava medvjeda.

Priče o medvjedima na korak od mora pojavile su se proljetos pa brzo utihnule, da bi ponovo oživjele nedavno kada je pronađen mrtav konj, piše Caportal.

Vukovi ili medvjedi Miro Obradović, predsjednik Lovne sekcije Hrasno i šumar za područje opštine Ravno, pripovijeda:

”Po dojavama mještana otišao sam na teren i pronašao strvinu ubijenog konja. Kad sam detaljnije pogledao vidio sam da je riječ o medvjedu, na to su upućivali tragovi oko ubijenog konja. Da bi otklonili sve dvojbe postavili smo lovačke kamere, dan, dva nakon toga kamere su ponovo registrirale medvjeda, mada više nije dirao le š, nego je samo bio u prolazu. Kamere su zatim snimile par vukova koje su se motale oko strvine.

Dalje su se pojavile informacije iz Gornjeg Hrasna da su krava i dvoje teladi zalakni. To su bili vukovi, vučji je trag. Medvjed je viđen prema Stocu i ovdje na Stolovima, stražari što čuvaju mašine, vidjeli su ga preko noći. Tu je negdje u lovištu, tko zna gdje“, kaže Miro, te na primjedbu da je bilo za očekivati da zbog buke strojeva koji probijaju magistralnu cestu Neum – Stolac, pobjegne nastavlja:

”Možda mu paše buka mašina, pa se primakao, ha, ha… Moguće da ide za ljudima, zbog hrane. Njegovo stanište po okolnim planinama tamo prema Trebinju, sve je podbacilo, žir, divlje voće, sve. Nema hrane, pa luta, traži kako bi mogao prezimiti. Proljetos je bila invazija gubara, zahvatila je veliko područje općine Ravno, gdje sam šumar, Neuma i dijelova Čapljine, napravila je ogromnu štetu, pa nije bilo ni žira, ni divljih jabuka, ništa, vjerojatno traži hranu”, konstatira Miro.

-Je li se medvjed ranije pojavljivao na ovom području, znamo da je na području Ravnog viđan?

”Proljetos je kod istog vlasnika, Ilije Bilića, isto u b i o konja! Isto smo mi to obrađivali. Tada sam vidio sedam vukova na kameri, čak i medvjeda. Kamere su to registrirale. Prije desetak godina, bio se pojavio jedan medvjed, tu se motao i nestao”, pripovijeda Miro, te na upit o medvjedu koji se kupao u moru između Neuma i Stona, nastavlja:

”Pratim sve događaje što se tiče medvjeda, to me zanima, kao da je postao nova divljač na ovom području. Vidio sam da je došao do mora. ‘Ko zna koliko ih ima na ovom području, to je noćna ptica, ‘ko će to znati? Jedino lovačke kamere ga mogu upratiti ili slučajno lovci ili vozači na putovima”, kaže Miro, te na pitanje – što je razlog da su medvjedi stigli na more, konstatira:

Ja mislim da je to posljedica napučenih lovišta, pa on traži svoj teritorij. Tako mu se areal proširiva. Nema ljudi sela se prazne, a on traži svoj dio teritorija gdje bi mogao opstati”.

-Medvjed je ovdje invazivna vrsta, što znači da nije zaštićen, mogu se loviti i vuk i medvjed?

”Razgovarali smo o tome u okviru LD „Jadran“ Neum, kontaktirali smo i Lovački savez Herceg Bosne. Činjenica je da on ovdje nije zaštićena vrsta, on bi se mogao odstrijeliti s tim da bi trebalo tražiti dozvolu prvo od Saveza, pa od ministarstva poljoprivrede, s obzirom da pravi štete na ovom području.

On ovdje nema dovoljno hrane, u Bosni se rijetko čuje da pravi neke štete, jer su gore šume pune hrane, žira, bukve…, a ovdje on jednostavno nema što jesti. Mora se prilagoditi okolišu. Medvjed ne ubija bez velike gladi, hrani se uglavnom biljem”, zaključuje Miro Obradović, predsjednik Lovne sekcije Hrasno.

Mada izgleda voli miris obližnjeg mora, medi sudbina na jugu Hercegovine, bar za sada, nije sjajna, nema hrane, pravi štetu, a ni zakon nije na njegovoj strani.

Dakle, perspektiva mu nije sjajna, a pravo je čudo da su se s planina sjeveroistoka Hercegovine, iznad Nevesinja i Gacka, spustili desetinama kilometara južnije. Da nije radova na magistrali, Neum – Stolac, pojava medvjeda koji ubija konje, na području gdje ga stoljećima nije bilo izazvala bi pravu paniku, ovako uglavnom starije stanovništvo na ovom području, jednim uhom osluškuje buku teških strojeva, a drugim šumove oko kuće, strahujući za ovce, krave i posljednje konje.

Izvor: Caportal

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.