Bakir Izetbegović na tribini u Njemačkoj: Samo Sarajevo je ekonomski jače od cijelog RS!

Izađite masovno na izbore, to je vaš generacijski zadatak!

U njemačkom gradu Koblenzu održana je tribina povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Između ostalog  je kazao da je cilj posjete bosanskohercegovačkoj dijaspori jačanje veza i ostvarivanje snažne komunikacije, te bolja briga o onima koji žive van BiH, a čija snaga, iskustvo i kreativnost mogu pomoći domovini.

Izetbegović je upozorio i na hibridni rat koji se vodi protiv BiH, a naročito Bošnjaka. Dio tog hibridnog rata je i, dodaje, narativ da su probosanske snage nesposobne, a da antibosanske snage dominiraju.

– Kada pogledate stvarne rezultate, brojke i činjenice, a ne medijske spinove, lako možete zaključiti da je situacija značajno drugačija. Unatoč svim problemima, bošnjačke i probosanske stranke koje su u vlasti ipak uspijevaju ostvariti značajne rezultate. Oporavak ekonomije u pandemiji je bolji od predviđanja, na teritoriji na kojoj žive Bošnjaci prikuplja se 70 posto PDV-a što je pokazatelj da je i ekonomski razvoj na tim područjima najbolji. Samo Sarajevo je ekonomski jače od cijelog RS, poručio je Izetbegović.

Među uspjesima je izdvojio i deblokadu NATO puta, promjene u sastavu CIK-a i VSTV-a, uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, rušenje crkve iz avlije Fate Orlović, te niz apelacija kojima je sačuvana državna imovina i državljanstva građana iz dijaspore.

U završnici obraćanja Izetbegović je pozvao građane u iseljeništvu da iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima, naglasivši značaj tih glasova za usmjeravanje odnosa u BiH.

– Masovan izlazak na naredne izbore u sudbonosnom trenutku za državu je vaš generacijski zadatak. Ukoliko ga ispunite, ništa više neće biti isto. Zato, registrujte se i izađite masovno na izbore, pomozite da ojačamo državu, da ojačamo poziciju patriotskog političkog bloka. Ne smijemo u miru izgubiti ono što smo u ratu, uz ogromne žrtve odbranili. Uradite to zbog svoje države, svog naroda, ali i zbog sebe i svoje djece i unuka, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.