Zabrana registrovanja dizelaša i benzinaca od 2035. godine. 24 zemlje i 6 proizvođača već pristali

24 zemlje i šest proizvođača automobila obvezalo se potpisati deklaraciju na samitu COP26. Riječ je o zabrani registrovanja automobila s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Na samitu o klimi COP26 koji je u toku učestvuje preko 100 subjekata – zemalja, gradova, regija i kompanija koje raspravljaju o čistijoj budućnosti. Naravno, za ovu temu je usko vezan i svijet transporta i motorizacije, koji bi za desetak godina mogao izgledati potpuno drugačije.

Riječ je o planiranim zabranama registracije, a time i prodaje novih automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, koje bi stupile na snagu već 2035. godine. Plan su odobrile mnoge potpisnice, koja su se obvezala potpisati službenu deklaraciju, poput Nizozemske, Danske, Švedske, Slovenije, Norveške i Islanda. Na popisu su čak 24 zemlje.

Zanimljivo je da deklaracija ne uključuje najveće svjetske privrede – SAD, Kinu, Japan, Francusku ili Njemačku, iako posljednje svoju odluku obrazlažu formalnim pitanjima vezanim uz političke promjene u zemlji i potrebu formiranja nove vlade.

Na popisu pobornika deklaracije nećemo naći mnogo proizvođača automobila. Samo 6 proizvođača ga je službeno podržalo: General Motors, Ford, Mercedes Benz, Jaguar Land Rover, Volvo i kineski BYD Auto. No, nema pristanka dvaju ozbiljnih igrača – Toyote i Volkswagena, koji su najveći u svijetu moderne automobilske industrije.

Pregovarači COP26 htjeli su da se vlade i proizvođači automobila nedvosmisleno obavežu na prelazak samo na 100% vozila bez emisija “do 2035. ili ranije”. U konačnici, međutim, 2035. će biti datum za “vodeća tržišta”, a 2040. za ostatak.

Ostaje samo pitanje pojma “ostalih”. Spada li Bosna i Hercegovina u ovu kategoriju? U budućnosti bi to mogao biti prolaz za manje značajne zemlje koje su se danas odlučile složiti s deklaracijom. No, to ne mijenja činjenicu da zakonska rješenja i sporazumi koji će ubrzati transformaciju automobilskog tržišta sve više dobijaju službeni oblik.

Izvor: Automobili.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.