Prometnici lijekova iz RS traže sastanak sa Viškovićem ili sele u FBiH!

Prometnici lijekovima u Srpskoj traže sastanak sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Piše: Tatjana Čalić

Za sedam dana, 25. novembra na snagu stupa vladina uredba o smanjenju marži kojom se, između ostalog, smanjuju i marže u prometu lijekovima sa 20 % na 18 %  što nikako ne odgovara prometnicima.

Smatraju da će smanjenje marže na promet lijekovima na malo i u veleprometu destabilizovati tržište, ugroziti snabdijevanje stanovništva i navesti privrednike iz sektora da svoja sjedišta premjeste u drugi entitet, gdje marža iznosi 25 %.

Poručuju i da su se na sjednici Savjeta za proizvodnju i trgovinu farmaceutskim proizvodima, medicinskim aparatima i zdravstvene usluge  okupili najznačajniji poslovni subjekti iz sektora maloprodaje i veleprometa lijekovima koji su sa predstavnicima resornih ministarstava, Farmaceutske komore, Društva farmaceuta RS i Fonda zdravstvenog osiguranja razgovarali o posledicama aktuelnog smanjenja marže na promet lijekovima. Predstavnici privrednih subjekata, mahom farmaceuti i ekonomisti koji se godinama bave prometom lijekovima na veliko i malo, iznijeli su niz argumenata protiv provođenja Uredbe o izmjenama Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe. Jednoglasno je izneseno da je Uredba štetna, da ju treba povući i da je donesena na osnovu netačnih analiza tržišta izvršenih od strane nestručnih pojedinaca. Na sastanku je zaključeno da je hitno potrebno sastati se lično sa premijerom i iznijeti mu provjerene i stručne činjenice o uslovima poslovanja apoteka i veledrogerija u Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Navode i da se Privredna komora odmah po najavi Vlade da će djelovati na nivo marže pismeno usprotivila ovoj mjeri ekonomske politike, ali bez uspjeha.

Ipak štetne posledice ovog propisa na poslovanje 230 subjekata iz sektora koji zapošljavaju skoro tri hiljade radnika su toliko značajne da je potrebno dodatno djelovati kako bi sporna mjera čim prije bila izmijenjena„, poručili su sa sjednice savjeta.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske usvojila je 4. novembra da se kod proizvodnje farmaceutskih preparata i lijekova marža u prometu na malo smanjuje sa 20% na 18%, a marža u prometu na veliko sa 8% na 6%

Kao osnovni razlog donošenja ove Uredbe naveden je sve veći rast veleprodajnih i maloprodajnih cijena proizvoda koji se bilježi na tržištu Republike Srpske, uzrokovanih najvećim dijelom eksternim faktorima, kao što su rast cijena na svjetskim berzama, poskupljenje energenata, nepovoljne vremenske prilike koje su se odrazile na poljoprivredu i uzrokovale slabije prinose i slično.

Takođe su naveli da će se na ovaj način doprinjeti smanjenju maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda značajnih za standard stanovništva.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.