Podignuta optužnica zbog lažnih glasova za Čavićev NDP

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je još jednu optužnicu zbog pripreme prevara u procesu glasanja za vrijeme lokalnih izbora prošle godine. Optuženi Diko Janković djelovao je kao i ranije osumnjičeni, nedozvoljenom prijavom za glasanje građana iz inostranstva.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 61-godišnjeg Dika Jankovića zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće da bi na izborima glasao umjesto njih.

„Tužilaštvo distrikta optužilo je Jankovića da je u namjeri da na prevaran način osigura glasove za Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića, kandidate Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za Skupštinu distrikta, prijavio veći broj građana za glasanje iz inostranstva.

Stavljeno mu je na teret da je putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavio fotografije ličnih i putnih isprava od većeg broja osoba s prebivalištem u distriktu Brčko, koje je zatim pohranio u memoriju svog mobilnog telefona, kao i u vidu štampane kopije ličnog dokumenta.

Nakon toga su identifikacioni dokumenti 32 osobe bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su te osobe registrirane za glasanje“, navodi se u optužnici.

Kao što je to učinilo u više sličnih slučajeva izbornih neregularnosti, Tužilaštvo distrikta sprovelo je istragu te podiglo optužnicu protiv Jankovića zbog sumnje da je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Pred Osnovnim sudom distrikta, koji je potvrdio optužnicu, on je optužen za krivično djelo pripremanje krivičnog djela.

Istom optužnicom, tužilaštvo ga tereti i za krivično djelo neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, jer je bez odgovarajuće isprave o oružju, u prostorijama svoje kuće, držao pištolj marke Crvena zastava s pripadajućom municijom.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.