Rigorozne mjere na granici BiH i Hrvatske: ‘Ne mo‘š više ni batak prinit, svaki gepek otvaraju!‘

Pooštrilo mjere do maksimuma kada su u pitanju prekršaji za unos mesa, mesnih proizvoda, sira, mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Kao država koja je članica EU-a, Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, piše Slobodna Dalmacija.

Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, takođe 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 grama kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krompira) do pet kilograma.

Mogu se unositi hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Toliko što zakon dozvoljava. Što se tiče mesa i mesnih prerađevina tu je stroga zabrana prenosa. Tako na graničnom prelazu Vinjani Donji koji je i najveći i najfrekventniji na ovom dijelu duge granice s Bosnom i Hercegovinom, uredno su postavljeni panoi i plakati koji upozoravaju putnike na zabranu i dužnost prijave roba koje podliježu provjeri, dodaje Slobodna.

Uz pribavljanje svih potrebnih dozvola od strane policije i carine novinari su proveli sat vremena s carinskim službenicima i posmatrali njihov svakodnevni posao. Odmah su dobili upustva kako niko od carinskih službenika, pa i njihov voditelj, ne smiju davati nikakve izjave, tako da su morali crpiti neke izjave od onih koji svakodnevno prelaze tu granicu.

Prvo i najvažnije, a što je uobičajena praksa carinske službe, zarotirali su se njihovi službenici. Sada su na imotskim graničnim prelazima carinici iz Metkovića, Novih sela i još nekih carinskih prelaza iz županije, dok su imotski carinici otišli put Metkovića, Kamenskog i na neke ostale prijelaze.

– Ma neka se oni mijenjaju, to je u njihovoj službi, ali su ipak brate mili toliko pooštrili mjere da se i mi pošteni ljudi, kojima je prelaz granice pa skoro svakodnevan ili zbog posla ili zbog posjete članovima porodice, osjećamo kao neki izvanzemaljci.

Carinici te ne poznaju i onda toliko revno obavljaju svoj posao da me samo onaj svaki izlazak iz auta i otvaranje gepeka, a još kada te gleda neki susjed ili prijatelj, košta živaca, veli jedan Imoćanin koji inače zbog prirode posla mora svaki dan prelaziti granicu.

I doista, dva carinska radnika za vrijeme boravka novinara svakog vozača su zamolili da im otvori prtljažnik. Potom su temeljito pregledali njegov sadržaj. Isto tako bilo je i nekoliko pretraga unutrašnjosti automobila. Dakako da se zbog toga detaljnog pregleda stvore i kolone, pa se otvori i drugi granični trak. Ima negodovanja, ono je vidljivo, no zakon se mora poštivati.

– Nema problema da svaka od ovih službi radi svoj posao. No, samo ću vam reći jedno, a to vam garantujem jer mi je rekao vrlo ozbiljan prijatelj, koji uostalom radi u jednoj od službi koje ordiniraju na granici, da na graničnim prijelazima Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, ili recimo Izačići-Ličko Petrovo selo gdje su međunarodni cestovni prelazi, i satima ne pregleda niti jedno vozilo koje dolazi iz susjedne države.

A ovdje u većini prelaze granicu hrvatski državljani, a tamo ima svih narodnosti, riječi su jednog hrvatskog državljanina iz pograničnog mjesta tik uz granicu s Hrvatskom kada su ga reporteri pitali kako komentariše rigorozne mjere provjere na graničnim prijelazima u Imotskoj krajini.

Sve u svemu, tokom njihova boravka, ističu novinari Slobodne Dalmacije, a pregledano je stotinjak automobila, nije uočen niti jedan prekršaj zakona o prometu mesa i mesnih proizvoda. Istina, neslužbeno doznaju da ih je bilo, ali bar do sada nisu zabilježeni neki drastičniji.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.