Dodikov plan o vraćanju nadležnosti je samo politička igra osuđena na propast

Narodna skupština Republike Srpske

Materijali koji su stigli u Narodnu skupštinu RS, a koji se tiču vraćanja prenesenih nadležnosti pokazuju da je cijela ova priča ishitrena, rađena neplanski i u startu osuđena na propast.

Piše: Milovan Matić

Informacija o prenosu nadleznosti u oblasti odbrane i bezbjednosti, Informacija o prenosu nadleznosti u oblasti indirektnog oporezivanja i Informacija o pravosudnim institucijama BiH, kao i Informacija o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u kojoj su objedinjene sve prenesene nadležnosti pokazuje svu neozbiljnost predlagača i stvarne namjere.

Što se tiče prve tri informacije, one se odnose na povlačenje RS iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa FBiH i kao takve su najpogodnije za manipulaciju, te su zbog toga i izdvojene. Kako je navedeno u zaključcima na kraju ovih informacija koje su dostavili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NDP-a i NPS od Vlade RS se traži da povuče saglasnosti na sporazume o pravosuđu, odbrani i bezbjednosti i indirektnom oporezivanju, kao i da napravi i uputi na razmatranje u skupštinu zakone na nivou RS iz ovih oblasti. 

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević poručuje da Republika Srpska ima pravo da na sjednici Narodne skupštine raspravlja o tome i donese odluku, ukoliko ima potrebnu većinu, da se povlači i raskida jednostrano odgovarajući sporazum o prenosu nadležnosti i da on prestaje da važi za nju, odnosno na njenoj teritoriji.

„Nakon takve odluke Republika Srpska ima pravo da donese zakon o prestanku važenja određenog zakona na njenoj teritoriji. Na primjer, Zakona o odbrani, Zakona o službi u Oružanim snagama ili Zakona o VSTS. Poslije toga može da uslijedi zakon za ocjenu ustavnosti tog zakona. S obzirom na odonos snaga koji vlada četvrt vijeka u Ustavnom sudu BiH, nije teško predvidjeti da će odluka ići u pravcu usvajanja takvog zakona“, rekao je on.

A to znači da će na kraju svi ti zakoni biti neustavni. Naravno, to će opet ići na ruku Dodiku i SNSD-u koji će moći nastaviti sa svojim sukobom sa Ustavnim sudom BiH. 

Drugo, informacija o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH koja sadrži sve zakone, pravilnike, instrukcije, strategije, odluke i smjernice koji su usvojeni na nivou BiH je urađena tako šturo, a zuključci napisani toliko neodređeno, da je jasno da se ovdje planira izbjeći bilo kakav pokušaj vraćanja nadležnosti. Jedini cilj je produbljivanje tenzija i stvaranje klime straha i napetosti u kojoj bi profitirali pojedini političari i njihove politike.

Tako se navodi u jednom od zaključaka da Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

Što znači da bi Vlada, ukoliko želi to da uradi na pravi način, trebala narednih šest mjeseci da radi samo na kreiranju 114 odluka i pravilnika, te 128 zakona. I to zajedno sa svim ostalim obavezama. A takav poduhvat za ovu i ovakvu Vladu je ravan odlasku na Mars. 

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a iza svih tih priča o povratu nadležnosti ne postoji onaj osnovni cilj ili motiv koje bi trebala da ima vlast ili opozicija ili bilo ko odgovoran u ovoj zemlji, a ko obnaša vlast na bilo kom nivou, a to je poboljšati kvalitet života prosječnog čovjeka u RS.

I to je ono u što je ovdje problem. Kaže da sve ovo može biti jedan politički i istorijski proces koji se radi diplomatski, iza kulisa, ali ne na ovaj način kako se to sada radi, a koji je čisti politički rijaliti, koji služi za pripremu izbora 2022. godine.

„Trošimo ogromnu energiju oko stvari koje služe za predizbornu kampanju ovoj ili onoj strani. U to sam dugoko ubjeđen. Kad bismo toliko energije uložili u realne probleme oko ličnog dohotka i pokrivenosti potrošačke korpe, prosječnom penzijom, reformom zdravstva i penzionog fonda, ekonomskim reformama, mislim da bismo daleko više učinili za svoj narod. Ali, vratiću se na prenos nadležnosti jer je to danas tema. Činejnica je da je oko 140 zakona ili nadležnosti preneseno na ovaj ili onaj način sa RS na nivo BiH. I to nije izazvalo ni u jednom momentu neke velike priče ili talasanja, osim u slučaju vojske. I sad odjednom, nakon toliko godina u jednom jedinom danu se pravi priča da se sve treba vratiti nazad i da je to pitanje opstanka RS. Prvo, tu iluziju i pogrešnu priču treba razbiti. RS je nastala prije rata i međunarodno verifikovana kroz Dejtonski mirovni sporatum. Veći je danas zločin urušavati RS iznutra kako to radi vlast Milorad Dodika. To je urušavanje RS. Mi smo spremni da se borimo za nju i spremni smo i prihvatamo varijantu da se vrate nadležnosti kroz proceduru koaj je moguća, jer politika i jeste nauka mogućeg i neugrožavajući time nikog drugog“, rekao je Miličević za BUKU.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.