Volkswagen zaposlio ovce i magarce

Volkswagenova fabrika Chattanooga u SAD trenutno zapošljava 4000 ljudi i stado od 50 ovaca koje pomažu novom solarnom projektu kompanije.

Volkswagenov solarni park je izgrađen 2013. godine i predstavlja jedno od najvećih solarnih polja kojim upravlja proizvođač automobila u SAD-u, piše Jutarnji.hr.

Sistem od 9,5 megavata obezbeđuje 12,5 posto električnih potreba fabrike u periodu pune proizvodnje, zahvaljujući 33.600 solarnih modula raspoređenih na površini od 33 hektara uz fabriku.

Međutim, pitate se gde su u ovoj celoj priči ovce? Naime, solarnim farmama je potrebno čvrsto tlo, zbog čega erozije predstavljaju problem. Kako bi se taj proces sprečio, trava uveliko pomaže, ali ona treba da se održava kako ne bi izrasla preko solarnih ploča – to je posao ovaca.

‘Prilagodljiva ispaša s ovcama je efikasan i isplativ način kontrole vegetacija i redukovanje rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmera. Ovce održavaju nisku travu kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli ovcama pružaju hlad, smanjujući toplotni stres usred leta’, rekao je Loran Shallenberger, vođa projekta za regenerativnu energiju VW-a.

Iz Volkswagena navode da je važno da se za tu ulogu angažuju samo ovce jer koze, koje bi takođe mogle da održavaju travu, imaju tendenciju da skaču na solarne panele i žvaču žice. Međutim, ovce nisu jedine životinje koje imaju svoj zadatak u Chattanoogi. Naime, VW takođe ‘zapošljava’ nekoliko magaraca ‘spasilaca’, čiji zadatak je da ovce upozoravaju na bilo kakve pretnje divljine.

‘Solarni park je još jedan dokaz Volkswagenove svetske predanosti zaštiti okoline. Znajući da proizvodimo obnovljivu energiju koju održavamo održivijim rešenjima poput ovaca, ova inicijativa je primer za druge velike fabrike u SAD-u’, rekao je Tom du Plessis, izvršni direktor operacija u fabrici.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.