Pogledajte koliko uštedite Viškovićevim maržama na utrošenih 100 KM

Odluka Vlade Republike Srpske da smanji marže na osnovne životne namirnice u maloprodaji sa deset na osam odsto, ekonomista Damir Miljević je za BUKU ocjenio kao kozmetičku, jer se suštinski ništa neće promijeniti. Trgovci će zamrznuti marže na osnovne životne namirnice, kaže, ali će gubitke nadoknaditi tako što će marže povećati na druge proizvode. Čak, dodaje, da to i ne urade imaćemo situaciju u kojoj je pojeftinjenje, uslovno rečeno, ispod 1 posto.

“Prava mjera bi bila intervencija na tržištu, zato nam trebaju Robne rezerve, a mi ih nemamo, dok je druga vrsta intervencije privremeno suspendovanje plaćanja PDV-a na te robe uz istovremeno ograničavanje marži. To je jedna uobičajena mjera, sada u energetskoj krizi imamo priliku da gledamo kako su neke zemlje EU odlučile da subvencionišu građane za električnu energiju, dok su se druge odlučile da obustave naplatu PDV-a za dva-tri mjeseca. Prema tome da se htjelo nešto ozbiljno uraditi onda se sigurno ne bi posegnulo za mjerom za kojom je posegnula Vlada RS”, istakao je za BUKU Miljević.

A Odlukom Vlade radi se o sljedećim osnovnim životnim namirnicama-kuhinjska so, životinjska mast, suncokretovo ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, proizvodnja hljeba, šećer kristal, hrana za dojenčad i za bebe i proizvodnja farmaceutskih preparata, odnosno lijekova.

A o kakvoj uštedi je riječ najbolje se vidi ako uporedimo koliko je novca sada potrebno izdvojiti za ovih desetak proizvoda, a koliko prije ograničavanja marži. 

Izračunao je to portal capital.baRanije je trebalo izdvojiti 33 marke, pod pretpostavkom da se kupuje po jedan proizvod ili komad u osnovnom pakovanju, a sada 32, 05 KM što znači kako je to ušteda jedva dovoljna da se kupi pakovanje od pola kilograma soli.

Preciznije, na utrošenih 100 maraka, Vlada Republike Srpske je svojim građanima ušedila dvije marke, odnosno ni litru gustog jogurta, koji u marketima košta u prosjeku 2,2 KM.

Izvor: Capital

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.